Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare kritiserarnäringslivspolitiken

Christer Einarsson, som äger Fellingsbro Mekaniska, är en av många företagare i Lindesbergs kommun som efterlyser en bättre näringslivspolitik. Han hoppas att den nya politiska majoriteten är beredd att satsa mer på företagen de närmaste åren.

Annons
Far och son Einarsson, Christer till höger och Michael till vänster, är glada för att konjunkturen vänt. Nu har företaget full sysselsättning.

– Ska jag sätta betyg på kommunens näringslivspolitik de senaste åren på en skala från ett till tio blir det noll, säger Einarsson. Många företagare säger likadant.

Fellingsbroföretagaren tycker det fungerade bra när Åke Ström var näringslivschef, Peter Bring kommunchef och Anders Ceder (S), ordförande i kommunstyrelsen. De var intresserade och hörde av sig till företagen.

–  När jag tog över företaget i slutet av 2004 var Lindesberg på gång. Nu är det helt dött. När Åke Ström slutade och Peter Bring försvann tappade vi helt kontakten med kommunen.

Vill köpa

Christer Einarsson vill nu köpa lokalerna och den fasta maskinparken av det kommunala bolaget Indust-rilokaler i Lindesberg AB. Det bud på 500 000 kronor, som han lagt har inte godtagits.

– Jag har haft kontakt med kommunstyrelsens ordförande Anders Larsson för att få till en lösning. Han lovade att höra av sig, men har inte gjort det.

Christer Einarsson har kontrakt med kommunens bolag till och med 2014. Får han inte köpa lokalerna tänker han fullfölja hyreskontraktet.

Det regnar in på flera ställen i verkstadslokalerna. Företagaren säger att han påtalat bristerna för hyresvärden flera gånger. Men ingenting har hänt.

– Det handlar om 1,5 miljoner kronor för att åtgärda akuta brister vad gäller väggar och tak. Så länge jag inte vet om kommunen är beredd att sälja byggnader och maskiner till ett rimligt pris kan jag inte göra någonting.

Fellingsbro Mekaniska har 27 anställda och fyra-fem inhyrda. Omsättningen ligger på mellan 27 och 28 miljoner kronor. Orderingången på hanteringsutrustning till värmeverk och reservdelar har varit bra en lång tid.

– Vi har haft ett litet plus varje år utom i fjol då vi gick back med cirka 800 000 kronor. Under 2008 och 2009 gick priserna ned, vilket påverkade lönsamheten.

Fellingsbroföretaget tappade jobb i Mexico och Indien till Estland, som har betydligt lägre lönekostnader. Men under det senaste året har beläggningen ändå blivit bättre.

– Problemet är att priserna inte följt med i samma takt. Nu hoppas jag att priserna går upp.

Företaget jobbar nu med en order till Sydkorea och en till Finland. För att klara leveransdatum jobbar alla som vill åtta timmar övertid i veckan.

Mer läsning

Annons