Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarfrukost med nybyggartema

Femtio lägenheter per år och tio småhus. Det behöver byggas om Lindesbergs kommun ska nå visionen om ökat invånarantal. I den takten kan man vara uppe i knappa 25 000 invånare år 2025.

Annons
Publikrekord. Torsdagens företagarfrukost hade 95 föranmälda gäster och det brukar komma tiotalet till.

Gamla Strandskolans är ombyggd och inflyttad nyligen. Arkitekter ritar på nya flyglar. Ålkilsbacken ska Libos styrelse ta beslut om den 18 december.

Vid torsdagens företagarfrukost på Stadshotellet redogjorde tre byggherrar för nuläge och framtid. En förutsättning för framtiden är den nya fördjupade översiktsplanen för Lindesbergs tätort.

Isabella Lohse är projektledare på Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB. Det reviderade planförslagets utställningsfas pågår till den 10 november och fullmäktige förväntas fastställa den i december.

– De ändringar som skett under tidigare samrådstid är bland annat att ett område i norr tagits bort på grund av riksintressen som finns i anslutningen till norra infarten. Parkudden väster om Lindesjön ska utvecklas för rekreation och friluftsliv i stället för möjliga bostadsbyggen. Ett stort fokus läggs på förtätning av centrum, säger Isabella Lohse.

Därtill är området utvidgat så att Nammo Liab och Dalkarlshyttan inkluderas.

BMB har räknat på att området i kvarteret runt Willys och Ica kan förtätas och ge bostäder åt ytterligare 800 personer. Idag bor där 110 personer.

Roger Sixtensson från kommunens fastighetsbolag, Per Eriksson samt Per Egeryd berättade sedan om vad dessa tre aktörer har gjort, gör och tänker att göra.

Libo räknar med byggstart till våren för Ålkilsbacken, Den nya brandstationen är påbörjad och när den sista brandbilen rullat ur nuvarande station ska tomten bebyggas med bostäder.

Nästa vecka lämnar Libo in bygglov för ombyggnation av järnvägsstationen. Där ska bland annat turistbyrå och näringslivsavdelning finnas så småningom.

Nuvarande vårdcentral blir bostäder när en ny är byggd tillsammans med landstinget i kvarteret Bulten. Den kompletteras med bostäder. Bredvid Gamla kirurgen sneglar Libo på bostadsbyggen liksom framtiden vid Sörlunda, Lindesby och Dalkarlshyttan.

– Vi har tagit fram ett radhuskoncept som vi letar lämpliga tomter för. Vi har investerat i hotellet med renovering av rum. När vi fick möjligheten att köpa Café Oscar och Spruthuset gav det möjligheten att bygga en konferensanläggning i det norra huset och vi fortsätter att utveckla hotellområdet, säger Per Egeryd.

Egeryds fastigheter har planer på att utöka bostäderna vid före detta kommunhuset, det Palmgrenska huset.

– Hur det går vet jag inte. Där känns för tillfället som att vi kört fast i en arkeologisk härva, säger Per Egeryd.

 Skämtsamt men på största allvar säger Per Eriksson att grunden i hans företagande syftar på att få fler kunder i Icabutiken.

Butiken i centrum börjar närma sig slutet på en omfattande ombyggnad.

Därutöver berättade Per Eriksson om två andra byggprojekt han jobbar med.

Han köpte för ett par år sedan industrifastigheten där Engströms mekaniska en gång fanns. Huvudbyggnaderna har byggts om och rustats.

– Gymmet ska fortsätta att utvecklas och kontorsbyggnaden bli bostäder. Totalt handlar det om 60-85 lägenheter med nybyggnation av 6-8 hus på fastigheten. Det ska vi göra så snabbt som möjligt och i den takt vi klarar av, säger Per Eriksson.

Orielfältets inriktning är mot handel och hantverk inom byggsektorn.

– Nästa höst ska 1 400 kvadratmeter vara byggt för Lindesbergs VVS. Det ringer någon företagare varje månad och är intresserad av nya lokaler, säger Per Eriksson.

- Hoppas att planerna motsvarar kommunens förväntningar, säger Isabella Lohse, projektledare för den nya fördjupade översiktsplanen i Lindesberg.

Mer läsning

Annons