Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallet hus stör i Stråssa

Det gamla Konsumhuset är ingen vacker syn och det första man får syn på i Stråssa centrum. Det är föreningen Stråssa by och Rune Andersson sammanfattning för byggnaden som få lära säga emot.

Annons
Riva eller ställa i ordning. Stråssaborna och ägaren till intilligande fastigheter vill få ordning på eller att ett av de gamla affärshusen i centrum rivs.

Taket är delvis raserat på båda sidor.

På väggfasaden ut mot genomfartsvägen har putsen släppt och blottlagt den blå lättbetongen.

Igenspikat

Tidigare kunde den som ville, ta sig in i lokalen från baksidan, men den möjligheten är nu igenspikad.

Byggnadskroppen har två ägare och bestod en gång av två delar som byggdes samman. Det är den södra halvan mot genomfartsvägen där Konsumbutiken låg som är i svårt förfall.

I juni frågade Bo Stenberg (S) kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S) vilka åtgärder kommunen kan vidta. Ceder lovade föra frågan vidare. Stenberg hade tidigare sällt samma fråga till dåvararande nämndordförande i BMB.

Dubbla ägare

Konsumdelen ägs av en person i länet.

Hans Tidhult i Malung med företaget Worx AB äger den andra halvan av denna byggnad, affärslokalerna mittemot där Ica hade butik samt vidhängande hyreshus.

– Det rinner in vatten från Konsumdelen så att jag inte kan använda min del av huset. I vintras kontaktade jag Bergslagens miljö- och byggförvaltning fyra gånger, men har inte hört något, säger Hans Tidhult.

Ägaren till Konsumfastigheten har varken han eller andra fått kontakt med.

– Föreningen Stråssa by har skrivit till fastighetsägaren med mottagningsbevis, men han löser inte ut breven, säger Rune Andersson.

Stråssa by var i kontakt med BMB i våras, men fick besked att kommunen tidigast under hösten eventuellt hade möjlighet att engagera sig i ärendet.

– I min värld finns det en snabb väg för kommunen att agera eftersom byggnaden är förfallen och vanvårdad samt är en säkerhetsrisk.

– Då går det att få till en tvångsförvaltning och riva, säger Hans Tidhult.

Mer läsning

Annons