Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag integrerar museet och Skuab

För över själva museiverksamheten från kultur- och fritidsnämnden till bolaget Stripa kultur och utveckling (Skuab). Det förslaget är ett resultat av den stora bolagsöversyn som kommunen låtit genomföra. Idén möts av såväl ris som ros.

Annons
Bra eller dåligt? En utredning föreslår att Lindesbergs museums verksamhet tas över av det bolag som driver Stripaprojektet.ARKIVBILD

Utredningen har gjorts av ett konsultbolag i Stockholm. Syftet har varit att renodla verksamheterna i de kommunala bolagen. I samband med det har utredarna dragit slutsatsen att Skuabs och kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter överlappar varandra och att det finns otydliga gränsdragningar.

– Vårt förslag är att driften av museiverksamheten och därtill relaterad verksamhet överlåts på Skuab, skriver utredarna.

Måste titta närmare

I torsdags fick kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott en första föredragning av förslaget. På tisdag ska hela nämnden diskutera förslaget.

– Vi måste titta närmare på alla delar innan vi kan säga något om hur vi vill ha det, säger Carina Östrand (S), ordförande i nämnden.

Utredarna föreslår att en förändring ska ske till kommande årskifte.

Inger Griberg (MP), ordförande i Skuab, ser bara möjligheter:

– Vi sysslar båda med museal verksamhet och en samordning skapar enhet.

Inte lika förtjusta

Men alla är inte lika förtjusta. Skuab har en ansträngd ekonomi och en verksamhet där det går åt pengar för byggnader och övriga anläggningar.

Museichef Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen är kritisk:

–  Man slår sönder museiverksamheten. Jag ser ingen fördel med förslaget, säger hon.

Inte heller förre museichefen Lars Hagström tror på att låta Skuab ta över.

– Jag ser en risk om allt hamnar i Skuab och det är att Stripa tar alla resurser, vilket kan gå ut över den verksamhet som Lindesbergs museum driver, tror han.

Mindre insyn

Båda är oroliga för att en bolagisering innebär mindre insyn i museets verksamhet och ekonomi. De vill ha en ordentlig konsekvensanalys före beslut.

I en kommentar till förslaget skriver tillförordnade förvaltningschefen Jan Holmquist att en förändring är nödvändig, men att ”ett ökat fokus på Stripa riskerar att gå ut över övriga kommundelarna”.

Ett motförslag

Han har ett motförslag:

Låt lokalhistoriska arkivet vara kvar hos nämnden och låt museichefen kvarstå hos nämnden med de uppdrag tjänsten har i dag (se faktaruta) plus att erbjuda Stripa hjälp med kompetens och rådgivning.

Klas Holmquist

Mer läsning

Annons