Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag på åtgärder vid möte om stölder

Kommunala pengar till ytterligare väktartjänst i Lindesbergs centrum. Köpmän som deltar vid Migrationsverkets informationer till asylsökande samt ett smidigare sätt att anmäla brott. Det var tre konkreta saker som kan bli verklighet efter ett möte mellan Migratiosnverket, polisen och köpmän i Lindesberg i går kväll.

Annons

Anledningen till mötet var att handeln upplever snatterier och stölder som ett övermäktigt bekymmer. Köpmannaföreningen tog initiativet och mötet hölls hos Migrationsverket. Anders Ceder (S), kommunalråd nästa år, och kommunchef Lennart Jansson representerade Lindesbergs kommun. Polisen företräddes av Tomas Jäderqvist.

Ewa Zimmerman och Ylva Lindholm förde Migrationsverkets talan. Med på mötet var också ett 20-tal köpmän i Lindesberg.

Hos polisens är antalet butiksstölder och snatterier inte särskilt stort. 30-talet hittills i år i statistiken, merparten är smitningar från bensinstationer.

– Tre, fyra gånger om dagen får man gå runt och valla personer. Det är fruktansvärt jobbigt och tar ibland hela vår arbetstid. Att polisanmäla är ofta lönlöst. Det resulterar aldrig i någonting, säger Johan Eriksson på varuhuset Mejk.

Därför är det få händelser i butikerna som polisanmäls.

Förenkla proceduren

Tomas Jäderqvist uppmanade handlarna att anmäla allt.

– Vi måste förenkla proceduren så att vare sig vi eller ni blir chokade. Det är avgörande att vi får anmälningar för annars syns inte problemet, säger han.

En smidig rutin ska polisen och köpmannaföreningen ta itu med omgående.

– Det här är vardagen i den EU-gemenskap vi lever i och som vi tillsammans måste hantera, säger livsmedelshandlaren Per Eriksson. Han krävde att kommunen återigen är med och betalar en del för att kunna utöka väktartjänsten i centrum. I dag står köpmännen för denna kostnad och i torsdags hade Per Eriksson en egen väktare på plats.

Lennart Jansson lovade att kommunen, i alla fall tillfälligt, under en period fram till februari ska hjälpa till ekonomiskt. Då avvecklas Kalmarslund och senare Uskavi.

Har de tillfälliga asylboendena vid Kalmarslund och Uskavi märkts i butiken?

– Nej, men många personer vi tar i butiken har Migrationsverkets id-kort, säger Johan Eriksson.

Den senaste månaden har fler inbrottsstölder än vanligt skett i Lindeberg.

– Vittnesmål och utredningarna pekar mot helt andra håll än mot asylsökande, säger Tomas Jäderqvist.

Mer läsning

Annons