Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första steget mot drömjobbet

I veckan har det varit kick off för de sex unga entreprenörer som fått Drömjobbet som sommarjobb.¿– Det här är ett sätt att hjälpa ungdomar att vidareutveckla idéer till bärande företag, säger Christer Trägårdh, vd på Bergslagens Sparbank.

Annons
Hästar. 21-åriga Carolina Berg från Ramsberg är äldst i truppen av drömjobbare. I sommar ska hon jobba med en affärsidé som handlar om hästar. ”Företaget är en plan på lång sikt, första steget är egentligen att utbilda sig till veterinär”, säger hon.

Bakom projektet, Drömjobbet 2012, står Bergslagens Sparbank som under sommaren anställer sex personer mellan 18 och 21 år i kommunerna Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg, för att hjälpa dem att starta och driva sina egna företag.

Handledning

– Vi ger dem handledning och ekonomiskt stöd, men de får själva driva företagen, säger Christer Trägårdh.

Entreprenörerna får ett startkapital på 10 000 kronor av banken, om de ska tjäna mer än så under sommaren är upp till dem själva.

– Min förhoppning är att jag kommer att få lära mig grunderna i att driva ett företag, sen till hösten kommer det att vara svårt att fortsätta med det här företaget samtidigt som jag går i skolan, säger 18-åriga Olle Persson vars affärsidé går ut på att hjälpa sommargäster med trädgårdssysslorna.

– Om storstadsbor åker ut till sin sommarstuga över helgen kan jag se till att de inte behöver ägna tiden åt att sköta om trädgården, säger Olle Persson.

Under två dagars kick off har entreprenörerna bland annat blivit introducerade för bankpersonalen, jobbat med samarbetsövningar och lyssnat på råd från redan etablerade företagare.

– De har fått lära sig hur det är att vara nyföretagare och vad som är steg ett i att utveckla en affärsidé, säger Johanna Berg som är projektledare för Drömjobbet 2012.

Dataspel

Vilket verkar vara just vad sommarjobbarna själva är ute efter.

– I slutändan är målet att ha kunskaperna om vad det verkligen innebär att driva ett företag, inte bara i teorin utan mer konkret, säger Gabriel Wagner, 19 år från Yxe, som i sommar ska jobba vidare med sitt projektarbete på gymnasiet där han byggde dataspel.

Mer läsning

Annons