Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret säger nej till vindsnurror

Försvarsmakten säger nej till att placera nya vindkraftverk strax norr om Ramsberg. Det är ett Köpingsföretag som gjort förfrågningar om möjligheten att ställa upp vindmöllor inte långt från den plats där Libo tidigare fått tillstånd för tre kraftverk.

Annons

– Vi är intresserade av att göra en förprojektering för nya vindkraftverk i samma område. Men i den västligaste delen vill försvaret inte ha några kraftverk, säger Sven Ruin på Teroc AB som är projektledare.

Tidigare har alltså Lindesbergsbostäder fått grönt ljus för en etablering av tre kraftverk vid Läfallsmossen. Detta sedan ursprungsplanen ändrats något och en av de planerade vindmöllorna på militärens uppmaning flyttats 300 meter.

– Vi känner till att det redan finns ett projekt igång på platsen, säger Sven Ruin som dock hoppas kunna finna en lämplig plats för ytterligare kraftverk i närheten.

Företaget är intresserat av ett område från Läfallsmossen till länsgränsen öster om Gammelbo.

– Vi ska inte själva bygga eller driva några kraftverk. Vår idé är att ta fram ett projekt där allt är klart att starta och sedan erbjuda genomförandet till intresserade. Så har vi bland annat gjort i Askersund.

Att få tillstånd för och projektera vindkraftverk är en lång process. Bland annat ska det till nya vindmätningar samt tillstånd från flera instanser. Det är i dag lite osäkert om Ramsbergsprojektet blir av.

– Vi vill intressera lokala ägare för projekt av den här typen. Tyvärr har nya skatteregler dämpat intresset bland föreningar och privatpersoner, men reglerna kan ju ha ändrats till den dag vi kan presentera ett genomförbart projekt, säger Sven Ruin.

Mer läsning

Annons