Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt bäst i länet

Mätningen i våras visade att andelen vårdrelaterade infektioner i landstinget var lägst på Lindesbergs lasarett. Nu är resultatet från höstens mätning klart och det visar samma sak.

Annons

Örebro läns landsting är bättre än riksgenomsnittet när det gäller andel vårdrelaterade infektioner. Det vill säga att infektioner som patienterna ådragit sig under sin vistelse i vården är lägre här.

Av samtliga patienter som låg på sjukhus i landstinget hade drygt åtta av hundra fått en infektion som en följd av vården, att jämföra med drygt nio av hundra på riksplanet. På Lindesbergs lasarett var det vid senaste mätningen drygt fem av hundra.

Bättre rutiner ger effekt

Lindesbergs lasarett var länsbäst även vid den förra mätningen som genomfördes av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och det kan ses som ett kvitto på att arbetet med förbättrade rutiner ger effekt.

Resultaten ska dock tolkas med stor försiktighet, skriver Inga Zetterqvist, hygiensjuksköterska och projektledare i Örebro läns landsting, i ett pressmeddelande. Hon påpekar att det är ett relativt litet antal patienter som ingått i undersökningen och att det dessutom handlar om en ögonblicksbild.

Längre vårdtid

För patienter som drabbas av vårdrelaterade infektioner blir vårdtiden i genomsnitt fyra dygn längre. Vanligast är att patienter drabbas av urinvägsinfektioner, hud- och sårinfektioner samt lunginflammation.

Undervisningen visar också att allt fler i personalen följer kläd- och hygienregler. Örebro läns landstings personal är också här snäppet bättre än riksgenomsnittet.

Mer läsning

Annons