Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll ger glädje i ovissheten

– Det här handlar inte bara om motion. Det handlar om att ha något att göra och att glömma sina problem. Det säger André Antonio, ledare hos studieförbundet ABF.

Annons
Fotboll är ett universellt språk. I väntan på asylbesked finns inte mycket att ta sig för med. Först efter ett eventuellt besked om uppehållstillstånd kan man börja på svenska för invandrare, SFI. När Abdulaziz Ahmed (som har bollen) väckte frågan om halltider nappade ABF som redan i dag arrangerar kurser i svenska i bland annat Storå.

Två gånger i veckan leder han fotbollsträningar för asylsökande i Storå.

– Vintern. Att det är mörkt och kallt är den främsta anledningen till att vi bad om hjälp med att kunna vara i inomhus och spela, säger Abdulaziz Ahmed som är en av deltagarna.

I början av december vände sig han och några andra till kommunen för att få hjälp med halltider. Där bollade man frågan vidare till studieförbundet ABF som sedan några år tillbaka ordnar frivilliga kurser i svenska och samhällskunskap för asylsökande på flera platser i kommunen.

– På förmiddagarna har vi skola hos ABF men på eftermiddagarna har vi inget att göra. När jag kom till Storå i oktober berättade andra om hur de spelade fotboll på planen i somras, säger Abdulaziz Ahmed.

– Det är mycket stress och många tankar när man väntar på besked från Migrationsverket. Det är lång tid att vänta och risken är att man gör dåliga saker.

Hittills är det främst män som dyker upp på träningen.

– Vi hade en tjej här förra gången som ville ha hjälp med att hitta ett damlag att spela med. Vi har en tanke om att kunna ordna en speltid för tjejer i framtiden. Men det är svårt med resurserna, berättar Antonio som vittnar om att träningarna blivit en mötesplats.

– Alla längtar till fotbollen. De räknar ner dagarna och timmarna, säger han.

Mer läsning

Annons