Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik har koll på Frövis väder

FRÖVI. Medeltemperaturen i juni var 14,1 grader, och det regnade 20 av 30 dagar. Det vet Fredrik Kjellberg för han har en väderstation på taket.

Annons
På taknocken. Där sitter nu Fredriks Kjellbergs väderstation som går att följa på internetadressen http://bote.se/vader/.BILD: MARIA ANDRÉASSON

Kombinationen av ett gediget dator- och statistikintresse, snarare än väderintresse, är orsaken.

– Statistik är riktigt roligt. Jag kan avslöja att väderstatistik inte är den enda statistik jag har, säger Fredrik med ett leende.

Att väderstationen fästes på taket är en utveckling av de andra fjärrstyrda systemen han har i huset. Ett som styr när lampor tänds och släcks och när handdukstorken ska slå på, till exempel.

– Kopplat till väderstationen kan nu exempelvis en markis automatiskt dras in om det börjar blåsa, förklarar Fredrik.

Huset är också utrustat med ett avancerat larmsystem som bland annat håller koll på temperaturen inne och att diskmaskinen inte börjar läcka vatten.

Förutom att det är kul att pyssla med handlar det om att spara energi och i förlängningen sänka kostnaderna, även om det hittills mest kostat att få fart på allt. Det ena föder helt enkelt det andra, konstaterar Fredrik som ägnat åtskilliga timmar till att få allt att fungera.

Han är den ende i trakten som ligger ute med sin väderstation på internet, och visst tittar folk.

– Jodå, intygar hustrun Maria. Man brukar se när man är i köket att många som går förbi pekar, så de vet att det är här den sitter.

Visionen är att kunna komplettera med en blixtregistrerare som positionerar blixtarna på en karta. Men det kostar minst tio tusen så det får vänta.

– Men åska har alltid fascinerat mig, så det vore kul att få till, säger Fredrik.

– Oväder är alltid intressant. Det är inte lika kul att titta på statistiken om det är vindstilla och 30 grader varmt. Så på det sättet har jag verkligen haft tur med väderstationen i år.

Han har varit i kontakt med SMHI som för tillfället inte är intresserad av hans väderobservationer, men kanske framöver.

– Det vore bra, för nu görs ju egentligen bara gissningar om vad det är för väder på gång i Frövi eftersom här inte finns någon SMHI-station, konstaterar Fredrik.

Han har inga ambitioner att bli hobbymeteorolog.

– För mig är det här avkoppling och hjärngympa, men att kombinera nöje med nytta känns alltid bra.

Mer läsning

Annons