Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Freja satsar extra på diabetikerna

Freja vårdcentral startar ett projekt för diabetiker. – Vi vill hjälpa patienten att klara sin kroniska sjukdom, säger Paula Mossbäck, diabetessjuksköterska.

Annons
Diabetessatsning. – Vi vill ge patienterna vapen att klara sig ute i verkligheten, säger Paula Mossbäck, diabetessjuksköterska, som tillsammans med Fredrik Hasselgren, sjukgymnast, startar ett projekt för diabetiker på Freja vårdcentral.

Med hjälp av grupputbildningar ska Paula Mossbäck och Fredrik Hasselgren, sjukgymnast, tillsammans leda projektet som syftar till att ge patienter verktyg att hantera sin sjukdom.

– Många patienter behöver hjälpmedel för att klara sin sjukdom i vardagen, säger Paula Mossbäck och beskriver hur det till exempel kan vara svårt för en diabetiker att handla mat.

– När du går in i en affär möts du av över 50 olika sorters bröd, då kanske man har hört att mörkt bröd är bra och väljer ett sådant men så visar det sig att just det brödet innehåller lika mycket socker och restprodukter som vitt bröd, säger Paula.

Genom sitt arbete har hon upplevt att patienter faller mellan stolarna och slutar ta hand om sin sjukdom.

– Patienten är ofta väldigt motiverad när de är här och pratar med oss men motivationen sviktar, precis som med nyårslöften.

Genom vårdcentralens diabetessatsning vill man undvika det.

– Det här projektet är ett sätt att finnas där och plocka upp de som faller.

Till grupputbildningarna bjuds 12 patienter från vårdcentralerna i Frövi och Fellingsbro, som nyligen fått diagnosen diabetes, in.

– Det är de som precis fått diagnosen som behöver den här hjälpen mest, säger Fredrik Hasselgren.

Inledningsvis tas prover, mått och vikt på patienten.

– Vi tar bland annat midjemått och kolesterolvärde, på det sättet kan patienten sedan med egna ögon se förändringarna. Det ökar motivationen, säger Paula.

Satsningen på diabetes är bara början.

– Vi startar med diabetes men sedan hoppas vi kunna hålla i grupputbildningar för de som har kronisk smärta, övervikt och kanske på sikt även artros, säger Paula.

Till varje utbildning kommer Paula och Fredrik att bjuda in och involvera experter, läkare och en kurator.

Läs mer i dagens papperstidning.

Kostateljé. Med bilder ska diabetiker utbildas i kostkunskap.

Mer läsning

Annons