Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias för våldtäkt och dödshot

En man i 30-årsåldern åtalades för att ha våldtagit och dödshotat sin fru. Tingsrätten konstaterar att kvinnan utsatts för övergrepp innan hon larmade polisen men väljer ändå att fria mannen. Bevisningen håller inte enligt rätten.

Annons

Mannen åtalades i september misstänkt för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning mot sin fru i Lindesberg.

Enligt åklagaren hade mannen på ett hänsynslöst sätt förgripit sig på kvinnan och tvingat henne till samlag och hotat henne till döden. Han misstänktes också för upprepat våld i hemmet mellan 2012-2014.

– Jag ska döda dig och visa att jag är man, ska mannen ha sagt i samband med våldtäkten enligt åtalet.

Nu friar tingsrätten

mannen från misstankarna om våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Enligt rätten råder det ingen tvekan om att kvinnan utsatts för övergrepp innan hon ringde SOS. Men rätten anser inte att bevisningen för våldtäkt räcker.

Kvinnan lämnade olika uppgifter i förhören om hur mannen med våld drog ut kvinnan i vardagsrummet. Det har, enligt tingsrätten, påverkat bedömningen av hennes berättelse. Inte heller den medicinska undersökningen gav något stöd åt kvinnans berättelse. Rätten anser också att man i samtalet till SOS inte i tillräckligt hög grad av säkerhet kan uttyda att mannen tvingat kvinnan till samlag. Åtalet om grov kvinnofridskränkning ogillas också på grund av brist på bevisning.

Mer läsning

Annons