Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet att välja i cirkusskolan

Att balansera en snurrande tallrik samtidigt som man cyklar. Det är ett av tricken som Pontus Andersson hittade på, på cirkusskolan i går.

Annons
Lina Lind får instruktioner av Roman Kripatov.

På plats i Lindesberg arena i helgen finns Roman Kripatov, cirkusartist och pedagog med rötterna i Ryssland. Han bjuder in barngrupper till en helg med intensiv cirkusskola, och i går var första tillfället.

Snabba framsteg

– Jag provade förra året och ville komma hit igen, säger Hampus Hodell, som tränar och tränar för att komma iväg på enhjulingen. Det gäller att hålla i sig i väggar och räcken. Men han gör snabba framsteg.

Cirkusutrustning

På en annan plats i gymnastiksalen tränar Ida Lind på att jonglera. Anna Sandberg balanserar på en stor balansboll, medan Alice Norén också testar enhjulingen.

– Friheten, att få välja själv vad man vill träna på, är viktig, säger Roman Kripatov.

Cirkusskolan inleds med att Roman visar en massa olika trick med cirkus-utrustning som han har med sig i stora väskor.

– Det får inte vara för svårt och inte för lätt, säger han.

Alla vill tillbaka

Lektionen avbryts med en fikapaus, som visar sig bli mycket kort. Alla barnen vill tillbaka och fortsätta träna på cirkustricken.

– Jag jobbar både som turnerande cirkusartist och med cirkusskolan, och det är väldigt inspirerande för mig att träffa barnen. De har en inneboende kraft och vilja att lära sig.

Trots att cirkusskolan bara är ett par dagar, hinner barnen lära sig mycket.

– Allt avslutas med en föreställning på söndag kväll, och då är alla helt inställda på att uppträda, berättar Roman Kripatov.

Barnen hittar själva vad de helst vill göra, samarbetar och skapar egna trick. Koncentrationen är hög, alla vill lära sig.

– Nu ska du träna 15 minuter varje dag med bollar, så lär du dig snart jonglera, säger Roman till Ida Lind. Och det dröjer inte länge förrän hon har två bollar i luften samtidigt.

Alice Norén provar att balansera på den stora balansbollen.

– Inte alls så svårt! säger hon.

Lina Lind får instruktioner av Roman Kripatov.
Multitrick. Balansera på ett ben, snurra ringar på armarna och samtidigt se glad ut. Lina Lind får instruktioner av Roman Kripatov.
Balansakt. Pontus Andersson och Hampus Hodell snurrar tallrikar samtidigt som de balanserar.
Kan snart jonglera. Ida Lind tränar jonglering.
Eget trick. Pontus Andersson tränar på att snurra på tallrik och cykla samtidigt. Han använder en förberedelsecykel innan han börjar med enhjuling.
Liggande tallriksnurr. Ida och Lina Lind, och Alice Norén, testar att lägga sig ner medan de snurrar tallrikar.

Mer läsning

Annons