Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frövi brukshundklubb genrepade inför Augustisnurren

Som ett genrep, om än ett väldigt ambitiöst sådant, inför sommarens stora tävling Augustisnurren. Så skulle man kunna beskriva Frövi brukshundsklubbs agilitytävling Hagalundruset som arrangerades på lördagen.

Annons
I flygande fläng. Innan tävlingarna startar får förarna åtta minuter på sig att memorera banan. När loppet väl är i gång ska det klaras av på dryga halvminuten. Då ska allt klaffa.

De var hundar av alla de slag som samsades på Hagaberg under lördagen.

– Det är en salig blandning här idag, säger Madeleine Karlsson, ordförande i Frövi brukshundsklubb och tävlingsledare för Hagalundruset.

– Allt från pyttesmå hundar, som en Riesenschnauzer på ungefär ett och ett halvt kilo till den största hunden här idag som väger 60 kilo, berättar hon.

500 starter skulle hinnas med under dagen. Varje hund startar i ett agilitylopp och ett hopplopp. Det innebar att ungefär 250 hundar fanns på plats på ängen strax utanför Frövi.

Man tävlar i hopp- respektive agilityklass med svårighetsgraderna klass I till klass III. Den sistanämnda är för de mest avancerade ekipagen. De var först ut för dagen.

– De är riktigt duktiga. Där tävlar de hundar som förhoppningsvis ska tävla i SM och gå vidare till landslaget för att representera Sverige i agility, berättar Madeleine Karlsson.

Som tävlingsledare hade hon mycket att stå i en dag som denna. Alla resultat registreras noga för att säkerställa att avancemang går rätt till.

– Det är en lång väg att gå. Det finns många duktiga hundar så konkurrensen är hård, berättar hon. Det är tusentals timmar av träning som ligger bakom och när man kommer till tävling så måste allt stämma. Då är det mycket som spelar in. Allt måste stämma där och då, säger hon.

Men även om dagens arrangemang lockat deltagare från hela landet så är det Augustisnurren som i år arrangeras 17 till 19:e augusti på Fröjevi IP som är klubbens stora tävling.

– Då är hela eliten på plats, säger Madeleine Karlsson som gissar på att ungefär 1500 starter kommer ske den helgen.

– Förra året hade vi två dagar men nu har vi utökat med fredagen för att kunna lägga till en lagtävling, berättar hon.

– Då kommer det tävlande från både Norge, Danmark och Finland. Det är roligt, säger klubbens Bertil Richter.

Hagalundruset har arrangerats sedan början av 2000-talet. Men Frövi brukshundsklubb har funnits sedan tidigt 80-tal.

– Vi är en tajt klubb med medlemmar som gillar att jobba tillsammans och som åker på tävlingar ihop. Vi är bra på att lyfta varandra, säger Madeleine Karlsson.

Redan vid lunchtid packade Ullis Frödén från Vingåker in hundarna Coco och Chanel i bilen. I bagaget fanns också en anselig mängd rosetter.

– Jag är jättenöjd med dagen. Det här är ett genrep inför SM som är nästa helg, säger Ullis Frödén.

Mer läsning

Annons