Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra orter kan få ny tätortstrafik

Nästa höst kan lokaltrafiken i kommunen utökas. Då kan det bli möjligt att beställa en ”droska” på tider som inte entreprenörerna kör skolskjutsar eller mattransporter.

Annons

Den nya lokaltrafiken ska köras mellan förutbestämda hållplatser inom tätorterna Lindesberg, Storå, Frövi och Fellingsbro. Eventuellt också i områden utanför dessa tätorter.

Det är dags för en ny avtalsperiod för särskilda skolskjutsar och vissa mattransporter inom måltidsenheten. Skolskjutsarna berör främst särskoleelever.

30 minuters varsel

Tidigare har kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, PU, sneglat på bland annat Arboga där taxi erbjuder lokaltrafik i stället för tätortsbussar.

Nu finns det ett förslag att gå vidare på inför upphandlingarna.

Tanken är att i Lindesberg ska tätortstrafiken med buss morgon och kväll, fortsätta.

Mellan klockan nio och två på eftermiddagen ska det med 30 minuters varsel gå att beställa en transport av entreprenörerna som kör skolskjuts och mat.

Prisnivån som nämns är 20-30 kronor per resa.

Totalt väntas kommunens årliga kostnad minska med cirka 200 000 kronor trots utökningen. Beräkningarna är gjorda på att lokaltrafiken endast körs skoldagar.

Inkluderas skolans stängningsdagar och terminslov får man lägga på cirka 150 000 kronor. Skulle den nya tätortstrafiken köra även sommarlov och helger kostar det ytterligare cirka 1,25 miljoner kronor.

Upphandling påbörjas

Det som sker nu är att kommunledsningsstaben ska inleda upphandlingen av särskilda skolskjutsar och mattransporter.

Den ska inkludera ny tätortstrafik på skoldagar med option på trafik även på skolornas stängningsdagar och terminslov.

Den detaljerade utformningen på lokaltrafiken utreds vidare av kommunledningsstaben. Det ska de vara klara med senast i maj nästa år.

Mer läsning

Annons