Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåtfullt mästerverk i guld från Lindesberg

De som sett den är överens. Guldringen från 1300-talet som hittades i jorden i Lindesberg är fantastisk. Men vem som bar den, hur den hamnade i jorden och var i Lindesberg den hittades är fortfarande en gåta.

Annons
Medeltida mästerverk. Guldringen som hittades i Lindesberg är ett mästerverk och ett riktigt mysterium. Den förvaras hos historiska museet i Stockholm, och är en av de finaste guldringarna i deras samlingar.

Den märkliga guldringen är runt 700 år gammal – och ett mysterium. Var kommer den ifrån? Hur har den hamnat i Lindesberg. Vems var den?

Det mesta är höljt i dunkel. De uppgifter som finns är knapphändiga. Ringen hittades någonstans i jorden på Lindesbergs stads ägor och löstes in av staten 1884 från en C.A Jansson för 50 kronor. Så långt räcker de kortfattade nedteckningarna hos Statens historiska museum och Riksantikvarieämbetet.

– Och då vet vi inte ens om C.A Jansson var upphittaren eller inte, förklarar Kent Andersson, avdelningschef på historiska museet, arkeolog och en av landets ledande sakkunniga på forntida guldföremål.

Han är också en av de få som sett ringen i verkligheten.

– Ringen är otrolig fin, ett väldigt fint arbete, och den är inte så sliten heller, säger Kent Andersson.

– Den förvaras i föremålssamlingarna hos historiska museet i Stockholm och är en av deras allra häftigaste guldringar. Lindesberg är annars inte känt för några större arkeologiska fynd, förklarar han. Och därför är det en udda fyndplats.

– Så den här ringen sticker ut väldigt mycket. Man kan ju undra varför den hamnade i Lindesberg och var den är hittad.

Att det var en högre ståndsperson som bar den, utgår han ifrån. En person som var väldigt förmögen, aristokrat eller liknande.

– Jag skulle kunna tänka mig att det var en kvinna, ringen är så gracil. Kanske en abbedissa, men det vågar jag inte säga, förklarar Kent Andersson.

På sidorna finns figurer som liknar fåglar eller liljor, och dessutom dubbla inskriptioner med bokstäverna: DOCH. Det kan handla om kyrkliga symboler, föreslår han. Duvan och liljan är gamla kristna symboler för heliga anden respektive treenigheten.

Vad DOCH kan tänkas stå för vet han däremot inte.

Även historieprofessorn Dick Harrison anser att ringen är jätteintressant, och tänker när han får tid gå igenom sitt forskningsbibliotek för att se om det finns parallellfall.

Vem C.A Jansson var eller var han bodde är heller inte känt.

Sagan om ringen

Guldringen har bedömts vara tillverkad under högmedeltid, från 1300-talets mitt eller senare del.

Den har en yttre diameter på 2,5 centimeter, och en hög så kallad kloinfattning med en blå sexsidig ädelsten.

Ringen förvaras i historiska museets föremålssamling som omfattar runt 20 miljoner föremål. I samlingen finns också miljontals fynd från arkeologiska utgrävningar.

Mycket av samlingen ligger sökbart digitalt på museets hemsida

www.historiska.se

Bland det som hittills är sökbart finns endast tre ytterligare fingerringar från Örebro län. Dels en förgylld silverring från senmedeltid hittad 1868

i en åker i Gäddsjön i Grythyttan, dels en medeltida guldring från Viby socken med runinskrift på och slutligen en flätad guldring från vikingatiden hittad i en åker i Hackvad socken.

Mer läsning

Annons