Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamt mål för unga arbetslösa

Någon form av heltidssysselsättning för alla unga som slutat gymnasiet och går hemma utan arbete eller studier. Det är ett mål i Lindesberg.

Annons

I fredags träffades representanter för kommunen, arbetsförmedlingen, länsstyrelsen, näringsliv och utbildningsföretaget Eductus.

Det ska man göra igen den tredje februari.

– Nästa steg är att bilda en projektgrupp. Målet är att samordna samtliga resurser så att alla får en aktivitet ungefär motsvararande en arbetsvecka, säger Tommy Forss på Eductus.

I Lindesbergs kommun finns cirka 130 ungdomar i åldern 19–25 år som får försörjningsstöd.

21 färre än i fjol

Hos arbetsförmedlingen är 316 personer inskrivna i ungdomsgarantin i Bergs-lagskommunerna. För Lindesberg är siffran 154. Det är 21 färre än i fjol vid samma tid.

– Ungdomsgarantin är en droppe i havet. Ibland bara någon aktivitet per vecka, säger Tommy Forss.

Det kan i sin minsta omfattning bestå av en kontakt med arbetsförmedlingen.

Syftet är att förebygga att yngre arbetslösa blir passiva. Att deras vardag fylls med meningsfull sysselsättning som leder till praktik, arbete eller studier.

27 miljoner

Lindesbergs kommun betalade under fjolåret ut cirka 27 miljoner kronor i försörjningsstöd. En del av dessa pengar gick till ungdomar.

Under hösten bestämde sig kommunen för att satsa på en arbetsmarknadsenhet. Den ska få ut människor i arbete eller studier snabbare än tidigare. Därmed ska behovet minska av så kallade passiva pengar, som försörjningsstöd kallas.

– Ett sådant här projekt går hand i hand med kommunens planer på en arbetsmarknadsenhet, säger Bengt Storbacka, utvecklingsledare på vuxenutbildningsförvaltningen och Masugnen.

Mer läsning

Annons