Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomgående buss kan försvinna

Linje 303, den genomgående bussen mellan Kopparberg och Örebro, kan komma att försvinna från tidtabellsbytet i höst. Det finns ett förslag om att resenärerna i stället ska byta till tåg i Lindesberg. Det gäller oavsett om man reser från Örebro och norrut eller tvärtom.

Annons
Slutstation. Om förslaget går igenom kommer 303:an till Kopparberg att från i höst utgå från Lindesbergs station och inte från Örebro.

Förslaget kommer från Länstrafiken och den bakomliggande tanken är att styra över passagerarna till tåg i stället.

– Det handlar om att vinna kortare restid för våra passagerare och om att kunna utnyttja bussarna effektivare, säger trafikplanerare Lina Ramberg på Länstrafiken.

Hon poängterar att det handlar om en idé och ett förslag som ännu inte har diskuterats färdigt mellan Länstrafiken, entreprenörerna och kommunerna.

– En viktig del är samordningen mellan bussarna och tågen. Det är nöten i hela frågan. Vi måste också sätta in fler tåg och väntetiderna vid bytena ska vara korta.

Enligt Lina Ramberg visar forskning att kortare restid får fler att välja kollektivtrafik.

– Och trots bytena blir det kortare restider med det här förslaget. Men vi inser att det kommer att krävas mycket information till resenärerna, om det ska bli som vi tänkt.

En som inte är övertygad om att det är ett bra förslag är Per Nordin, platschef på Söne buss i Lindesberg:

– Jag kommer att kämpa för att 303:an ska vara kvar som genomgående buss, säger han.

Han säger också att det finns mycket att diskutera i förslaget och att det kommer att bli en stor logistisk utmaning att få trafiken att fungera.

– Jag är inte helt insatt i hur Länstrafiken skissat, men att det finns en hel del att fundera över står klart, säger kommunalrådet Anders Ceder (S) i Lindesberg.

– Även om grundtanken är att styra över resenärerna till tåget, så tar det inte bort behovet av en genomgående trafik från Kopparberg till Örebro, säger han.

Mer läsning

Annons