Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada koskutt – 10-årig tradition

3 000 besökare räknade Tina Morling med när Sverkesta gård på lördagen bjöd in till ko-släpp för tionde gången. Det vackra vädret gav några hundra till.

Annons
Äntligen! Dryga 3 000 besökare såg på lördagen korna på Sverkesta gård skutta ut på grönbete för första gången i vår.

– När Arla frågade för tio år sedan om vi ville vara med på det här så förstod min man inte alls varför folk skulle komma och titta när vi släppte ut korna. Det är ju vardag för oss, säger Tina Morling när hon välkomnar besökarna in på gårdsplanen.

Redan första året kom 1 500 besökare till gårdens ko-släpp och nu tio år senare är besökarna minst dubbelt så många.

När klockan slår elva trängs unga och gamla vid staketet runt hagen. Och så kommer de äntligen. Först smyger de lite försiktigt, kisande mot solen. Men efter ett par steg spritter det till i benen och en efter en av korna skuttar ut bland grästovorna.

För Tilda Sandelius Unga, 4 år, är ko-släppet på Sverkesta gård en tradition som hon inte vill missa. Mamma Marie Unga och pappa Leif Sandelius har tagit med henne hit sedan hon var riktigt liten.

– I år hade vi egentligen tänkt ha kalas i dag, eftersom Tilda fyllde i veckan. Men det fick vi flytta på när Tilda hörde att det var ko-släpp i dag, berättar Marie Unga.

Sverkesta gård arrenderas sedan i fjol av Andreas Holmstedt, som har ett 70-tal mjölkkor här.

Har längtat. Tilda Sandelius Unga flyttade på sitt 4-årskalas för att inte missa kosläppet på Sverkesta. Här köar Tilda för att få fika bulle och mjölk med mamma Marie och pappa Leif.

Mer läsning