Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje på invigning av dialysavdelning

Det rådde en uppslupen stämning på Lindesbergs lasarett idag, fredag, när den nya dialysavdelningen invigdes.– Jag är lite pirrig, medger Anna-Karin Karlsson, en av sjuksköterskorna som ska jobba på dialysavdelningen.

Annons
Invigning. Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) och landstingsrådet Mats Gunnarsson (MP) klippte gemensamt bandet när den nya dialysavdelningen på Lindesbergs lasarett invigdes. Den har åtta platser och kommer sammanlagt att ta emot nio dialyspatienter.

”Många här vet hur vi har jobbat för att utveckla det här sjukhuset. Vi har gått emot trenden med centralisering och många tycker att vi är bakåtsträvare som satsar på länets alla tre akutsjukhus, men jag tror att vi kommer att få beröm i efterhand”, det sa landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i sitt invigninstal innan hon tillsammans med landstingsrådet Mats Gunnarsson (MP) klippte bandet till den nya dialysavdelningen.

För två år sedan togs beslutet att Lindesbergs lasarett skulle få en egen dialysavdelning och nu på måndag tas de första patienterna emot.

– Som Forsberg-Fransson sa i sitt invigninstal så innebär det här att många patienter slipper långa resor. De som går på dialys kan behöva göra det upp till fyra gånger i veckan och det handlar ofta om äldre människor som kan må dåligt redan innan. Att man nu har kortat ned deras resor, som många gånger varit runt åtta-nio mil långa, är en stor vinst, säger Per Zimmerman, ordförande i Njurföreningen Örebro län, en förening som jobbat för en dialysavdelning på Lindesbergs lasarett i många år.

– Landstinget har hela tiden haft stor förståelse för våra önskemål. Sen kan vi tycka att det kunde ha gått lite snabbare, men politikens kvarnar maler långsamt, säger Zimmerman.

Sjuksköterskan Anna-Karin Karlsson håller med om att det är restidsförkortningen för patienterna i norra länet som är den största fördelen med avdelningen.

– Det här är ofta multisjuka patienter som annars måste sitta och vänta på taxi i rullstol för att resa långt flera gånger i veckan för att få dialys, det är inte mänskligt.

Men gladast av alla var Alf Gustafsson från Björnhammaren i Lindesberg.

– Jag har haft nedräkning till den här invigningen. Nu har jag bara en dialys kvar i Örebro på söndag, sen kan jag åka hit istället, säger Ulf som måste gå på dialys tre gånger i veckan.

– Jag har väntat på en ny njure i två år, men det är dåligt med reservdelar, säger han och tillägger:

– Men det här kommer att bli bra.

Ny teknik. Anna-Karin Karlsson, sjuksköterska, visar hur patienterna kommer ha tillgång till dator med tv, radio, spel och andra appar samtidigt som de får sina dialysbehandling.
Visning. Daniel Delnavaz, avdelningschef, demonstrerar för landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) hur saker fungerar på den nya avdelningen.
Dialyspatienten Alf Gustafsson får mycket kortare restid tack vare den nya avdelningen.

Mer läsning

Annons