Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömde skicka polis till inbrott – döms

Operatören som glömde att skicka en polispatrull till ett inbrott i Fellingsbro har dömts för tjänstefel.

Annons

Den 5 oktober i fjol ringde en kvinna till polisens larmcentral och berättade om ett pågående inbrott i en villa, vars ägare var bortresta.

Den civilanställde operatören som tog emot samtalet lovade att skicka en polispatrull till platsen.

Men när samma kvinna gick förbi huset dagen efter stod ytterdörren öppen. Någon polispatrull hade aldrig sänts dit, eftersom operatören hade glömt av det.

Det ledde till att han åtalades för tjänstefel.

Under rättegången förklarade operatören att han inte kom ihåg samtalet från kvinnan, men att han kände igen sin röst från bandinspelningen av samtalet.

Han kom heller inte ihåg om han skickat någon patrull eller om han informerat någon kollega om samtalet.

Operatören förklarade dock att det inte råder någon tveksamhet om vad som ska göras i en sådan här situation, nämligen att direkt skicka en patrull till brottsplatsen.

Han ansåg ändå att han borde frikännas och pekade bland annat på den stressiga arbetssituationen. Han tog emot 80 samtal den här kvällen, och det var bara tre operatörer på plats, mot normalt fyra.

Men tingsrätten menar att underbemanningen inte spelar någon roll. Att ta ha hand om samtal av den här typen, se till att brott förhindras eller undersöks är en av de viktigaste uppgifterna för en operatör, enligt domstolen.

Operatören döms nu till 40 dagsböter. Han har kvar sin anställning inom polisen.

Mer läsning

Annons