Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda tider för Linde Maskiner

 Linde Maskiner har växt snabbt både personalmässigt och när det gäller omsättning sedan sommaren 2009. Företaget sysselsätter 155 personer, vilket är rekordmånga. Sedan förra sommaren har personalstyrkan fördubblats.

Annons
Mindre stress. Dan Johansson tycker att det är mindre stressande och frustrerande att vara vd för Linde Maskiner än platschef vid Arvinmeritor. Det är visserligen mer detaljer nu men samtidigt färre och kortare möten samt snabbare beslutsvägar.

– Vid årsskiftet låg vi på en omsättning på 100 miljoner kronor på årsbasis, säger Dan Johansson som efterträdde Jan Emander som verkställande direktör på senvåren. Nu ligger vi på 200 miljoner kronor.

Även nattskift

Linde Maskiner har kört mycket övertid en längre tid och även nattskift. Men företaget har ändå haft svårt att hinna med alla order.

– Vi har några dagars släp fortfarande. Nu måste vi se till så alla blir inlärda så vi får bättre ordning på produktionen. Den stora orderingången har gjort att vi haft stora fraktkostnader för att klara leveranstiderna.

Linde Maskiner, som tillverkar plåtkomponenter till fordonsindustrin, har nyligen köpt en fleroperationsmaskin och två svetsrobotar från Trima Bergsjö, som förut var en betydande kund. Maskinerna är igång och fungerar bra.

Flyttats till Kina

Trima håller på att avvecklas och vissa delar av produktionen har flyttats till Kina. En del har lagts ut på Linde Maskiner och en konkurrent har fått en del.

Dan Johansson var platschef vid Arvinmeritor ett antal år och gjorde en kortare sejour som vd vid Getrag i Köping innan han i våras fick möjlighet att bli majoritetsägare och vd för Linde Maskiner.

– Jag trivs bra. Men jag måste kunna mer. Jag lär mig något varje dag. Att det är en tuff bransch med krävande kunder visste jag. Däremot hade jag inte väntat mig en så här snabb uppgång. Nu tror jag att efterfrågan kommer att plana ut. Ett orosmoln framöver är skuldkrisen som drabbat Europa.

I somras höjdes priserna på plåt med det 30 procent. Hälften av Linde Maskiners kostnad är plåt. En del kunder har kompenserat prishöjningen.

– Vi jobbar nu hårt för att få produktionen att fungera smidigt. Volymerna är bra men lönsamheten kan bli bättre.

Mer läsning

Annons