Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda tider förminsta gruvan

Lovisagruvan redovisar ett rörelseresultat på 12,8 miljoner kronor för årets första nio månader. Det är en förbättring med 800 000 kronor jämfört med samma period i fjol.

Annons

– Vi gynnas av att priserna på zink och bly ligger på en väldigt bra nivå fortfarande, säger Jan-Erik Björklund, verkställande direktör för Lovisagruvan.

Visserligen har dollarn gått ned men metallpriserna har gått upp mer. Ett ton bly eller zink inbringar i dag cirka 2 500 dollar, vilket motsvarar 165 000 kronor.

Under det tredje kvartalet minskade malmleveranserna med 33 procent räknat i kronor jämfört med motsvarande period förra året. Det beror i huvudsak på en lagerförändring.

– I fjol tömde vi lagret under semestern. Nu har vi i stället ökat lagret med 2 000 ton, vilket motsvarar en hel månads produktion, säger Björklund.

Den första september i år införde gruvan treskift i produktionen. Personalstyrkan är dock oförändrad, 18 personer. Några nyanställningar är inte aktuella.

– Som det ser ut i dag har vi inget behov av mer folk, säger vd:n.

Den malmbas som Lovisagruvan har räcker minst 15 år till om metallpriserna håller sig kring dagens nivå. Därför har gruvföretaget ingen panik att leta efter nya malmfyndigheter på de områden som finns i närheten.

– Den framförhållning vi har räcker.

Vilka förväntningar har ni på sista kvartalet?

– Förhoppningsvis håller priserna i sig. I så fall ser det bra ut. Jag räknar med ett bra resultat för 2010.

I dag finns det inga signaler om att metallpriserna kommer sjunka nämnvärt under resten av året. Därmed ser det ljust ut för Lovisagruvan, som är Sveriges minsta när gäller brytning av malm som innehåller svavelföroreningar.

Mer läsning

Annons