Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör pudel efter fel i Quickbok

Justitierådet Göran Lambertz erkänner fel i sin bok om fallet Thomas Quick. Det sker sedan Aftonbladet och Ekot granskat dokument om markeringar från en liksökhund under utredningarna kring morden som Sture Bergwall dömts och sedan friats för.

Annons

Lambertz hävdar i boken att morddomarna var riktiga. Som argument har han bland annat pekat på att hunden markerat på en sten där Sture Bergwall sagt att han krossat skelettdelar från ett offer.

Dokument från utredningarna visar att Bergwall fick veta var hunden markerat och först därefter anpassat sin berättelse, skriver aftonbladet.se.

Det var under våren 1996 som två somaliska flyktingpojkar försvann. Bergwall hävdade att han rövat bort pojkarna, som var i 17-års åldern, från flyktingförläggningen där de bodde i Oslo 1989. Kropparna skulle vara nedgrävda på Råsvallens idrottsplats i Guldsmedshyttan, norr om Lindesberg. Båda pojkarna visade sig vara vid liv.

På torsdagen erkände Göran Lambertz på sin hemsida att han haft fel, sedan han konfronterats med uppgifterna av Ekot i SR.

"Jag har skrivit (och trott) att Quick pekade ut en sten i en sjö utanför Falun INNAN sökhunden markerade vid stenen. Men det visar sig att det sannolikt var tvärtom".

"Nåja, bevismässigt är det inte någon större skillnad", tillägger justitierådet.

Till Ekot säger han att han kommer att göra en rättelse i boken:

- Om jag har skrivit fel i boken är det angeläget att jag rättar till det och är helt öppen med det.

Enligt Aftonbladet markerade hunden för lik vid minst 59 tillfällen.

Mer läsning

Annons