Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granhult har börjat avvecklas

Nu har alla ungdomar flyttat ifrån Granhult och personalen har fått gå hem.– För bygdens skull hoppas jag att det blir någon ny verksamhet i lokalerna snart, säger Kenneth Augustsson, institutionschef.

Annons
Tomt. Ungdomarna har flyttat och personalen har lämnat tillbaka sina nycklar.

I oktober i fjol kom förslaget från Statens institutionsstyrelse – Sis – att lägga ned Granhult. I januari fick personalen besked om att avvecklingen var ett faktum. Sedan dess har de boende på Granhult placerats ut till andra behandlingshem.

– Från och med denna veckan finns det inga ungdomar kvar på Granhult, säger Kenneth Augustsson, institutionschef.

Nästan 40 personer räknade Granhult som sin arbetsplats och är nu direkt berörda av att verksamheten avvecklas. Utav dem har närmare 30 personer en anställning som innebär att de, om det går, ska erbjudas en omplacering inom Sis.

– Någon har redan slutat och gått vidare till annan arbetsgivare.

I första hand är det Runnagården i Örebro, Rällsögården i Kopparberg, Sundbo i Fagersta och Bergsmansgården i Fjugesta som är aktuella för omplaceringar, berättar Augustsson. Därefter tittar man på enheter längre bort.

– Alla tjänster ligger inte alldeles utanför brevlådan där man bor, konstaterar Kenneth Augustsson.

När matchningsarbetet är klart får personalen tacka ja eller nej till den erbjudna tjänsten. Nästa steg blir eventuella uppsägningar.

– Jag tror att nästan alla kommer erbjudas någon form av arbete, det är någon enstaka som det är svårt med.

Kenneth Augustsson och ett fåtal till i personalstyrkan är kvar på Granhult ytterligare några månader för att avsluta avvecklingsarbetet.

– Det är ett jättearbete att stänga ner arkiv och diarium.

Resterande personal har plockat ihop sina privata saker och lämnat tillbaka sina nycklar.

– Personalen har fått möjligheten att gå hem i väntan på den fortsatta processen.

Att Granhult har haft oddsen emot sig är känt sedan länge. Granhult var en av Sis minsta enheter och har arbetat under lång tid för att bevisa att även de små behandlingshemmen behövs, berättar Augustsson.

– Personalen har engagerat sig helhjärtat i detta. Det är en stor besvikelse nu när det helt plötsligt är slut.

Lokalerna som behandlingshemmet har varit verksamt i är nya och moderna, berättar Kenneth Augustsson. Sis har ett hyresavtal för fastigheten som sträcker sig långt fram i tiden men vad som ska hända med lokalerna vet inte Augustsson.

– Jag blir förvånad om det inte blir något nytt här snart. Det är ytterst lämpliga lokaler för många verksamheter.

Granhult

Granhult drevs av Statens institutionsstyrelse. Behandlingshemmet hade individuellt anpassad tvångsvård samt behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem. Här bodde pojkar i åldern 16–20 år med främst missbruksproblematik. Det fanns tolv platser varav sex på låst och sex på öppen avdelning. Granhults uppdrag var att motivera ungdomarna att välja ett drogfritt och meningsfullt sätt att leva.

Mer läsning

Annons