Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granhults öde i händerna på konsult

Än finns det hopp för nedläggninshotade Granhult. – Annars skulle vi inte hålla på, säger Thord Jansson från facket som tagit hjälp av en arbetstagarkonsult.

Annons
Fördröjning. Processen att stänga igen Granhults ungdomshem har skjutits upp av de många som ryckt ut till verksamhetens försvar, däribland fackförbundet ST.

Fackförbundet ST jobbar för att förhindra en nedläggning av Granhult.

– En arbetstagarkonsult ska göra en oberoende utredning, säger Thord Jansson, ordförande för styrelsen i ST inom Statens Institutionsstyrelse (SIS).

Konsulten har fyra veckor på sig att göra en bedömning av läget. Är det brist på efterfrågan av vårdplatser och i sådant fall varför, är frågor som konsulten ska ta sig an.

– Klarar SIS av en svängning i efterfrågan på vårdplatser om de drar ned på platser på ungdomssidan? frågar sig Thord Jansson.

– Om inte är det vansinnigt att lägga ned Granhult.

De tror att konsulten kan generera andra lösningar.

– Vi vill få dem att inse att det finns bättre alternativ.

I nuläget fortgår verksamheten på Granhult men man har tagit beslut centralt om intagningsstopp, vilket innebär att ungdomshemmet endast är halvbelagt.

– Nu går det baklänges, säger Kenneth Augustsson, institutionschef, som menar att deras goda ekonomi är avhängig full verksamhet.

– Processen med nedläggningen har stannat upp, jag tror inte man hade räknat med såhär stort motstånd.

Mer läsning

Annons