Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisbönderna som satsar smått

När Ludvig och Oscar Nilsson tog över familjelantbruket i Spångboda bestämde de sig för att specialisera verksamheten på uppfödning av grisar. En satsning som gick hem.

Annons
Uppfödare. Ludvig Nilsson driver grisgården i Spångboda tillsammans med sin bror. De har valt att specialisera sitt lantbruk på uppfödning av grisar.

Lindesberg. Sedan 1500-talet har familjen Nilsson drivit lantbruket i Spångboda.

– Det här är en gammal släktgård, säger Ludvig Nilsson och berättar att släkten har bestått av hårt arbetande bönder som hållit ut genom generationerna.

– När jag var barn hade vi både mjölk- och grisproduktion, säger Ludvig som tillsammans med sin bror har effektiviserat lantbruket.

– Vi stod på för många ben, för att få ekonomisk bärkraft nischade vi in på smågrisar.

Med det menar Ludvig att de föder upp grisar till en viss vikt och säljer dem sedan vidare till andra grisgårdar som tar hand om grisarna tills de är redo för slakt.

Nu har det kommit att bli en ganska stor arbetsplats, i lantbruks mått mätt.

– Totalt är vi sju stycken som jobbar heltid plus en kille som städar grisboxarna tre dagar i veckan.

Att göra som Nilssons och nischa in verksamheten på att föda upp smågrisar, är ett ganska ovanligt grepp inom det svenska lantbruket.

– Om allt går vägen, om man har lite tur och bollen går stolpe in, då kan man tjäna en del pengar på det här.

Men Ludvig tror att grisköttsindustrin på väg in i en svacka. Ett problem är den ekonomiska krisen i Europa.

– När folk har ont om pengar är kött något man sparar in på, säger han.

Då han varit omgiven av djur hela livet är Ludvig inte särskilt sentimentalt lagd.

– För mig är det naturligt att grisarna åker till slakteriet. Jag har inget problem att äta griskött, tvärtom tycker jag att det är väldigt gott.

Men trots det finns där ett visst mått av ömhet mellan Ludvig och hans grisar.

– De är väldigt roliga. Allt man kan lära en hund kan man också lära en gris, till skillnad från kor som är totalt obegåvade, säger han.

Dock händer det att grisarna lär sig saker de inte borde. Som när en gris lärde sig att öppna dörren till boxen.

– Det tog inte lång tid förrän grisen hade lärt alla de andra samma sak, efter det fick vi binda fast dörrarna.

Att driva verksamheten tillsammans med lillebror Oscar är inga problem.

– Vi är väldigt olika och vi kan driva varandra till vansinne emellanåt. Men vi kompletterar varandra.

Läs mer i dagens papperstidning.

Barn. Ludvig Nilsson inseminerar en av suggorna på grisgården. Det tar ett par minuter och görs utan något större motstånd från de brunstiga djuren.
Nytillskott. En sugga ger di åt sina kultingar. Totalt finns cirka 1,5 miljoner grisar i Sverige.
Liten. Kultingen som Ludvig Nilsson håller i får stanna på gården i Spångboda tills den vägar 30 kilo, då går flyttlasset till nästa grisgård.
Familjeföretag. Ludvig Nilsson bor ett stenkast från Spångboda Lantbruk, några 100 meter bort bor hans bror, Oscar Nilsson, som han driver gården tillsammans med. I arbetslaget finns också pappa, Anders Nilsson. Och till och med Ludvigs fru arbetar på grisgården.
Bekanta. De yngre grisarna är lite skygga när det kommer människor. Men suggorna har vant sig, här kan Ludvig Nilsson och sugga nummer 5874 lugnt samtala med varandra.
Mamma. Grisarna placeras i olika boxarna beroende på var de är i produktionen. Grisen på bilden är en sugga som finns på Spångboda för att föda, men för tillfället är hon inte brunstig och befinner sig därför i en viss box som tydligt visar det.
För att försäkra sig om att så många kultingar som möjligt överlever födseln ligger suggorna instängda mellan grindar. Annars kan det hända att de tunga grismammorna lägger sig på sina egna, nyfödda barn.
Schemat. Enligt de regler som finns i Sverige måste kultingarna få bo tillsammans med sin mamma ett visst antal veckor efter födseln. Ett fyrkantigt system enligt Ludvig Nilsson som tycker att det borde vara mer individuellt anpassat efter varje enskild kulting.
De här grisarna börjar är ett par veckor gamla. Nu börjar de närma sig den magiska vikten, 30 kilo, när Spångboda Lantbruk säljer dem vidare till nästa grisgård.

Mer läsning

Annons