Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönt ljus för Libo:s vindkraft i Ramsberg

På onsdagen sa BMB ja till Libo:s ansökan om att bygga tre vindkraftverk vid Läfallsåsen i Ramsberg. När dessa kan stå på plats vågar dock inte Stefan Eriksson, vd på Libo, säga något om.

Annons

– Det är bra att vi kan sätta igång med projekteringen nu, men när det kan stå något klart vågar jag inte ha någon uppfattning om i dag, säger han.

Bygget måste dock startas inom två år. Tanken är att börja med ett av de tre verk bolaget fått tillstånd att uppföra.

Långt från bebyggelse

Vindkraftsprojektet har rullat sedan ett par år. I december 2009 hölls ett möte med de kringboende som inte hade något att invända mot planerna.

– Kraftverken kommer att stå ganska långt från bebyggelsen med skog runt omkring, säger Stefan Eriksson.

Egen energi

Anledningen till att bostadsföretaget satsar på vindkraft är att det vill producera egen energi till sina egna fastigheter.

– Ett verk täcker våra behov och det ger oss förutsägbara kostnader vilket är bra. Vi kommer inte att bedriva någon elhandel utan den energi som våra verk producerar ska gå till våra egna fastigheter. Det är skatteregler som ligger bakom att vi inte säljer elen till andra.

Förbehåll

Det andra verket är tänkt att förse TUAB:s fastigheter, exempelvis skolor och förskolor, med energi. Vart det tredje verkets energi ska gå är inte bestämt än.

I beslutet att säga ja till projektet har Bergslagens miljö- och byggnämnd skickat med en del förbehåll. Det handlar om buller, skuggor och reflexer från rotorbladen och om att minimera ingreppen i naturen vid anläggandet.

Tre på rad

Kraftverken kommer att ha en navhöjd på 100–110 meter och en rotordiameter på 80– 95 meter. De kommer att stå på rad på en höjdrygg och det blir cirka 2 kilometer mellan det södra och det norra verket.

De tre verken kommer att producera cirka 15 000 megawatt om året.

Mer läsning

Annons