Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppen på Facebook som engagerar hela landet

För sex år sedan startade Lincoln Eriksson en grupp på Facebook för maskin-intresserade. Och maskinintresserade människor finns det gott om. I dag har gruppen snart 34 000 medlemmar.

Annons
Skapade mötesplats. Lincoln Eriksson startade Facebookgruppen maskinisten.net för sex år sedan. I dag har gruppen 33 700 medlemmar.

Ska man ta av sig skorna när man sitter i arbetsfordonets hytt eller inte? Ska lastaren på jordbrukstraktorn vara upphöjd eller nedsänkt under färd? Sådana frågor debatteras gärna och mycket flitigt på Facebooksidan maskinisten.net.

Bakom gruppen finns Lincoln från Lindesberg.

– Det började 2009 med att jag skapade en Facebook-grupp till webbsidan maskinisten.net som jag tycker är en bra webbsida. Jag tänkte att Facebooksidan kunde bli ett komplement till webbsajten, berättar Lincoln.

Gruppen skulle vara en mötesplats för yrkesfolk inom jordbruksmaskiner, skogsbruksmaskiner och maskinentreprenörer.

Lincoln skötte Facebook-sidan på egen hand till att börja med.

– Men efter en tid lämnade jag sidan i princip helt utan administration några år och sidan fortsatte att växa på egen hand.

Intresset för Facebookgruppen

var stort och inläggen blev bara fler. Och medlemsantalet var snart femsiffrigt.

Men det hände alltmer ofta att inlägg avvek från ämnet maskiner och Lincoln bestämde sig för två år sedan att engagera sig i sidan igen och styra upp den efter dess grundidé: att vara en social mötesplats för maskin-intresserade där maskiner ska vara det samlande diskussionsämnet.

– Jag tog fram ett allmänt regelverk som ska gälla på sidan, en policy och regler för hur köp/sälj och jobbannonsering ska ske på sidan. Sedan sökte jag via sidan efter fem personer som helt ideellt ville bli administratörer och i dag är vi totalt sex personer som sköter det dagliga flödet på Facebook-gruppen.

– Huvudsyftet med sidan är att maskinentreprenörer ska kunna diskutera sin dagliga yrkesroll här med likasinnade, kunna ge varandra tips och råd, utbyta idéer och få svar på maskinproblem man kan få när man till exempel är ute på ett jobb. Och sidan har även blivit en arbetsförmedling.

I genomsnitt två arbetstimmar per dygn totalt lägger administratörsgruppen ned på att sköta det dagliga inflödet på Facebooksidan.

– En av de andra administratörerna har jag träffat, men de övriga fyra har jag aldrig haft kontakt med förutom via Facebooksidan.

Att den Facebookgrupp Lincoln initierade 2009 i dag skulle ha över 33 700 medlemmar fanns inte ens med i tankarna hos honom när allt det här började en gång för sex år sedan.

– Men engagemanget för Facebookgruppen är helt otroligt. Intresset för maskiner är verkligen stort där ute och vi blir bara fler medlemmar hela tiden, säger han.

Maskiner är gemensam nämnare för maskinisten.net.

Mer om maskinisten.net på Facebook

Så här står det i vinjetten för Facebookgruppen maskinisten.net: ”Gruppen för oss maskintokiga! Vi människor som håller på med maskiner är i viss mån ett släkte för oss själva. Att vara maskinist, montör, tekniker och entreprenör är ett speciellt yrke. Ibland kan det vara svårt att bolla tankar och funderingar men här brinner alla för samma sak.”

Facebooksidan är inspirerad av webbsidan med samma namn, men Facebook-gruppen är ändå helt fristående från webbsajten.

Mer läsning

Annons