Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunhild, 90 år, nekades mat

Kommunen drog in hennes matdistribution och sa nej till ett överklagande. Då vände sig Gunhild Jansson med hjälp av anhöriga till Förvaltningsrätten i Karlstad. Där blev utslaget att kommunen ska leverera mat. Gunhild Janson fyller 91 år i år.

Annons
Allt bra igen. – Jag orkar inte stå vid spisen särskilt länge längre, men nu är allt bra igen. Maten kommer halv ett, varje dag, säger Gunhild Janson.

– Jag är lite gaggig i knäna, så jag har svårt att orka laga mat. Däremot är jag glad över att ha huvudet i behåll, säger Gunhild Jansson.

Hon tycker inte det hela är så mycket att orda om längre.

– Nu är allt bra, men beslutet ska omprövas varje månad. Då kommer de hit från kommunen och frågar om jag blivit bättre sedan sist.

Dålig ork och syn

Förutom åldern är orken inte riktigt vad den har varit. Rollatorn behövs även inomhus.

Synen är dålig och Gunhild vill helst inte använda spisen.

Hon känner sig otrygg med att vara osäker på om den är avstängd eller ej. Eftersom hon är diabetiker är hon beroende av näringsriktig mat på bestämda tider.

Färdigmat i mikron anser hon inte vara näringsriktig nog för sina behov.

Gunhild Jansson fick mat i olika perioder innan hon genomgick en ögonoperation. På sikt skulle hon klara att göra sina måltider på egen hand, resonerade socialnämnden.

Timer på spisen

– Det blev lite bättre, men jag kan bara läsa de största bokstäverna i tidningen utan ett starkt förstoringsglas, säger Gunhild.

Socialnämnden ansåg också att med synhjälpmedel och en timer på spisen så skulle hon klara sig.

”Det här är förskräckligt”

Förvaltningsrätten nämner i sin bedömning orden 90 år, nedsatt syn- och ork, insulinbehandlande diabetiker och att det är viktigt att hon vid regelbundna tider får näringsriktig mat. Det räckte för att de skulle besluta att kommunen gjort fel.

– Lagen säger inget om ålder utan det är behovet som styr. Förvaltningen har nämndens uppdrag att titta över riktlinjerna. En första presentation sker i mars. Man måste få in ett helhetsperspektiv på bättre sätt, säger Irja Gustavsson (S), socialnämndens ordförande.

– Det här är förskräckligt. Reglerna måste ses över så att man har empati och ödmjukhet för någon som upplever att han eller hon har det svårt, säger Göran Gustavsson (FP) ersättare i socialnämnden.

Kommunen tänker inte överklaga förvaltningsrättens beslut.

Mer läsning

Annons