Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsogrupp med rökfritt på Lindeskolan som mål

Ser personal en elev röka eller bland rökare på Fröviskolan rapporteras det hem i syfte att begränsa rökningen. Sådan policy finns inte på Lindeskolans gymnasium – än.

Annons
Skolmiljön är allas ansvar. Gideon Bijloo är med i Lindeskolans hälsogrupp som jobbar för att uppnå en rökfri skolmiljö. De flesta respekterar förbudet att röka på skolområdet, men det kan bli bättre, konstaterar Gideon.

Sedan i december finns däremot en hälsogrupp som verkar förebyggande mot tobaksanvändning bland såväl elever som personal.

– Det känns bra, för faktum är att tobaken inte varit uppe riktigt på agendan på skolan förrän nu, säger skolsköterskan Ammi Naulén-Lundin. Hon ingår i gruppen tillsammans med kuratorerna Charlotta Perselli och Maie Arvidsson samt Ninni Badh Grändås, drogsamordnare i norra Örebro län med uppdrag att arbeta för att förebygga missbruk. Ingår gör också en handfull elever.

Gideon Bijloo anslöt sig till gruppen för att stötta kompisar som vill sluta röka.

– Det är en viktig grej. Vissa tycker också det är jättejobbigt att utsättas för rök, så borde de inte behöva känna i skolan. Och för egen del tränar jag en del, då känns det dumt att förstöra kroppen med tobak.

En sluta röka-grupp i form av fik på skolan som drivs av elever, som vill sluta röka och stötta andra som vill sluta, är på gång.

– En grupp ska baka, en ska sköta försäljningen. Vi vill erbjuda ett stället att samlas på utan att tänka på att man behöver röka, förklarar Gideon som tror mer på att hindra folk att börja, än att få dem som redan röker att sluta.

– Nu är det lite så att har man fyllt 18 så är det status att köpa cigaretter och folköl, menar han.

Gruppen vill också få i gång samtal kring tobak som en naturlig del i vardagen. Att man ska komma ifrån tjatet, och i stället fokusera på det som fungerar och uppmuntra det.

– Att prata om rökning är inte svårt, men att prata seriöst är en helt annan sak, säger Gideon.

Gruppen tror att med en policy att följa är det lättare att förhålla sig för alla. Liksom att tydliga gränser för var det är rökfritt respektive fritt att röka skulle underlätta. I dagsläget är det lite svårt att veta vad som är skolområde. Därför är frågan om gränsdragningen när det gäller vad som ska klassa som skolans miljö något som ligger högt på gruppens agenda.

Hittills har de hållit personalträffar samt varit på studiebesök på John Bauer-gymnasiet i Örebro där man kommit långt i arbetet mot rökfri skola. Trots att den skolan ligger i ett industriområde är det rökfritt under skoltid.

– Det handlar ju om solidaritet, att vuxenvärlden stöttar unga att bli av med den riskfaktor som ju rökning faktiskt är, säger Ninni Badh Grändås. Och på JB har man lyckats väl.

I slutet av maj kommer det genomföras hälsotorg på Lindeskolan.

– Vi jobbar processinriktat. Når vi målet rökfri skolmiljö om två eller fem år spelar inte så stor roll, bara vi kommer framåt, säger Ammi Naulén-Lundin.

Mer läsning

Annons