Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamburgerbygge fastnade i kommunens vrångstrupe

För ett år sedan var det klart att kedjan Frasses till denna sommar skulle öppna en ny hamburger­restaurang. Den skulle ligga vid rastplatsen vid mellersta infarten till Lindesberg. Så blev det inte.

Annons

I november i fjol skrev kommunalråd Anders Ceder på ett markavtal med köparen till ett stycke kommunal mark.

– Vi har jobbat länge för att få en etablering vid rastplatsen, sa Anders Ceder i NA den 7 november i fjol.

Däremot hade det inte gjorts något alls för andra nödvändiga förutsättningar för ett býgge.

Det fanns ingen detaljplan för området och än är ingen beställd av politikerna. En detaljplaneprocess kan ta lång tid att genomföra.

Det hade ändå gått att pröva och bevilja ett enskilt bygglov utanför detaljplanen, enligt Per Axelsson, fysisk planerare vid Bergslagens miljö- och byggförvaltning. Det hade förutsatt att kommunen haft grepp om den framtida helheten i området. Så var inte riktigt fallet.

Tillkommande bekymmer är krav och synpunkter som Trafikverket har på publika verksamheter nära väg.Dessutom är det problem med tidvisa översvämningar i området.De kommer man inte till rätta med förrän Fotbollsgatan får en ny sträckning och trumman under nuvarande ersätts med ett rymligare utflöde.

– Kommunen klarade inte entreprenörens deadline. Det blev för många osäkra faktorer. Inte minst hur Fotbollsgatans nya sträckning blir, säger Jesper Almlöf, kommunens exploateringsingenjör.

Denna del som kanske borde varit klar först är nu påbörjad. Både vad gäller en detaljplan och att i samarbete med Trafikverket få en ny lösning på Fotbollsgatans och Siggebohytte-vägens anslutningar till riksväg 50.

Det får bland annat till följd att fritidsbyn måste maka på sig.

Enligt Peter Bring, näringslivschef i kommunen tills helt nyligen, har hamburgerprojektet inte kallnat.

– Det här är inget centralt projekt för oss, och vi hänvisar till Christer Sahlsten som franchaisetagare. Det är han som haft alla kontakter med Lindesbergs kommun, säger Pernilla Näslund på den Norrlandsbaserade kedjans marknadsavdelning.

I Mellansverige har Frasses etablerat sig i Karlskoga, Norrtälje, Söderköping och Lidköping.

– Jag vill inte kommentera det här i nuläget. Det är fler spelare än jag och alla måste göra sitt innan jag kan göra något, säger Christer Sahlsten.

I december tror han att det finns möjlighet att ha en klarare bild.

Genom åren, i stort sett ett par decennier, har olika projekt varit aktuella för mellersta utfarten från Lindesberg. Bensinmackar, matställen och för bara några år sedan en biogasmack.

Mer läsning

Annons