Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämtar kunskap till sin nya skola i Ndhiwa

I tre veckor har 16 elever från Kenya varit på Lindeskolan. De har besökt de svenska elever som var med och byggde på deras ny skola i den lilla byn Ndhiwa.

Annons
Utbytessnickare. Steven Odhiambo Owino är glad över att han fick möjlighet att komma till LIndeskolan och Sverige. Här snickrar han tillsammans med Björn Wirenborg och Andreas Arvidsson.

I Kenya är det bara teoretiska studier som gäller. Men i Ndhiwa har det blivit ändring på det genom utbytesprogrammet med Lindeskolan. Under fyra år har utbytet pågått och nu har man startat en klubb för bygg, en för el och en för omvårdnad så att eleverna kan utbildas praktiskt utanför lektionstid.

Med pengar från Sida åkte 16 elever från el-, bygg- och omvårdnadsprogrammen på Lindeskolan till Afrika i november. Där byggde de på ett nytt skolhus och lärde samtidigt kenyanerna lite om byggteknik genom att de var med och hjälpte till. Jens Karlsson är en av dem som var med.

– När vi kom hade de gjutit grunden och några pelare. Det märkliga var att i den kunde man slå i en spik för den var så utspädd med grus, men inte i träet. Deras träslag är så mycket hårdare än vi är vana vid.

– Vi byggde takstolar, murade väggar av tegel som de murat, och satte upp solpaneler som ger dem ström. Det mesta blev okej, men bygget hade aldrig godkänts här i Sverige, säger han och skrattar lite.

Steven Odhiambo Owino och Kennedy Otieno Owade är två av dem som nu varit här på återbesök. De är imponerade av hur den svenska skolan är utformad och vilka förutsättningar eleverna har.

– Jag är så tacksam att jag fått komma hit, och jag hoppas att fler från Ndhiwa kan få chansen, säger Kennedy.

Steven berättar att det fortfarande återstår lite på skolbygget innan de kan ha lektioner där.

– Jag hade gärna varit här en månad till. Jag lär mig så mycket som jag kan ta med mig hem till bygget och kompisarna.

I höst är det elever från Lindeskolans naturvetenskapliga program som ska åka till Ndhiwa, men även politiker och andra är inbjudna att haka på.

– Vi vill sprida kunskap om vårt utbyte här i Bergslagen, säger ansvarig lärare Katarina Rönnbacka Nybäck.

Just nu väntar hon på ett besked från Sida om ännu ett stipendium som skulle göra det möjligt att resa även nästa år.

Text och bild:

Kerstin Schönström

0581-844 03

[email protected]

Mer läsning

Annons