Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han förser kunder med färsk frukt

Alla borde ha tillgång till färsk frukt hemma, såväl företag som privatpersoner men framför allt äldre och funktionshindrade. Med den grundtanken startade Jesper Alsén i Vedevåg nyligen det egna företaget Alséns frukt.

Annons
Dagens första kund. Jesper Alsén som driver företaget Alséns frukt serverar fruktlådor till privatpersoner och företag i Lindesbergs kommun. Först på dagens lista står företaget Wedevågs Färg som beställt en fruktlåda på fem kilo.Foto Sofia Gustafsson

Lindesberg. Med hjälp av några hemmasnickrade fruktlådor, en skåpbil och ett samarbete med närbutiken i Vedevåg, Kvarnbacka Livs, drog Jesper Alsén tidigare i oktober i gång sitt företag, Alséns frukt.

– Det hela började en lördagskväll för tre-fyra veckor sedan, berättar Jesper.

Hemma, grubblandes i sängen, fick han idén om att börja köra ut fruktlådor.

– Jag gick ned i garaget och spikade ihop några fruktlådor och på den vägen är det, säger Jesper som skrattandes medger att det hela gick lite fort, kanske till och med lite för fort.

Men där finns också en djupare berättelse bakom initiativet till hans nystartade företag. Jesper, som länge har varit egenföretagare, tvingades i augusti i år sluta med sin trädfällarverksamhet på grund av en armskada.

– Jag hängde långt upp i träden och använde högerarmen till att såga, säger Jesper och visar hur han konstant tvingades jobba med högerarmen i olika vinklar, vrida och vända armen hela tiden med tyngden från motorsågen. Det tog armen så pass mycket stryk av att Jesper fick lägga ned verksamheten.

Men någon sjukskrivning var det inte tal om.

– Det går inte att fastställa orsaken till skadan, säger Jesper som i stället valde att sadla om.

– Visst, jag sökte några anställningar men fick inget. Samtidigt har jag nästan alltid varit min egen chef.

Därmed var det inte långt emellan tanke och handling när han fick idén om fruktlådor.

– Tidigare, när jag bodde i Småland, jobbade jag en tid för ett företag som körde ut fruktlådor till företag, så det här var något som jag redan visste hur det fungerade, säger Jesper som flyttade till Vedevåg, hans sambos hemstad, i början av året.

Idén bakom Alséns frukt tilltalade Mikael Vestergård, butiksägare av Kvarnbacka Livs. Han hade länge funderat över att själv starta med hemkörning.

– När Jesper kom in i butiken och berättade om sitt företag slog jag slag i saken, säger Mikael som inledde ett samarbete med Jesper.

– Det har funnits en efterfrågan från kunder som inte har så lätt för att ta sig till affären, säger Mikael.

Till dem erbjuder Kvarnbacka livs nu hemkörning av matkassar via Jespers företag.

– Än så länge är det tänkt som en service för personer i Vedevåg, de som är äldre eller funktionshindrade, säger Mikael och tillägger:

– Men i framtiden kanske vi kan utveckla samarbetet och till exempel erbjuda utkörning av tårtor till företag eller något liknande.

Mer läsning

Annons