Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gjorde slag i saken– och slutade

Kravet på ett modernt kassaregister fick Jarl Magnusson att fundera över om han skulle fortsätta med Lindesbergs auktionskammare. Näst sista dagen 2010 höll han sin sista auktion i Nya snickerifabriken i Lindesberg.

Annons
Sista auktionen. – Det är lika roligt som vanligt och känns inte alls konstigt att ha sista auktionen, säger Jarl Magnusson. I torsdags höll han sin sista auktion i Nya snickerifabriken.

Hans auktionskarriär startade på 1970-talet.

– Jag bestämde mig till sist att det får bli ett avslut i dessa lokaler. Sedan kanske jag ropar på någon gårdsauktion under sommaren om någon vill ha mig, säger Jarl Magnusson.

På det gamla sättet

Då går det enligt Magnusson att köra på det gamla hederliga sättet med handskrivna verifikat. Bredband och nätverk är sällsynta på ladugårdsbackarna.

Senast första januari 2011 skulle även auktionister ha ett modernt digitalt kassaregister eller bevisa att de beställt ett för att ta i drift senast den första juli. De är mer dator än kassaapparat och kostar åtskilliga tiotusentals kronor.

”Måste gå fort”

– Auktioner måste gå fort. Det kan de inte göra om varje utrop ska slås in och krediteras om det blir trassel, säger Jarl Magnusson.

Sotarn från Snuggan, Kurt Lindqvist i Nora, Tore Israelsson i Lilla Mon och Janne Ohlsson i Fornaboda är några auktionsprofiler vars traditionella auktionsverksamheter i dag tillhör historien. Familjen Hermanssons i Nora likaså, även om de fortfarande är verksamma, om än i mindre omfattning än tidigare.

”En upplevelse fattigare”

För tio år sedan och mer var Nora och Lindesberg synonymnt med ”att det är där som det ofta är auktioner”.

– Utan auktioner i Bergslagen är vi en upplevelse fattigare, säger Håkan Ceder, turistchef i Nora.

Bortsett från en och annat kvalitetsauktion och enstaka utrop tror han inte att auktionerna lockat turister att boka stugor eller bo i Bergslagen under flera dagar.

– Det är ett folknöje som först och främst lockat de som redan finns i området, men även ett dagsbesök innebär att människor ska äta och handla, säger Ceder.

Centralvärme saknas

Vad Nya snickerifabriken kommer att användas till i framtiden återstår att se.

– Det saknas centralvärme i huset, så lokalerna går inte att använda till vad som helst som det ser ut nu, konstaterar Jarl Magnusson.

Mer läsning

Annons