Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är fotbollslagen som gör upp om Bergslagen

Bergslagen. Med våren kommer inte bara värmen och pollenallergin, nu drar den efterlängtade fotbollssäsongen igång. I norra länet finns sammanlagt 16 lag utspridda över fem divisioner.

Annons
Nora-Pershyttan BK satsar för att vinna i år.

Division 4, herrar, är den högsta divisionen som lagen från norra Örebro län befinner sig i. Där gör Nora Pershyttan BK sin tredje säsong.

– Målsättningen är att vi ska gå upp i år, det kanske är kaxigt men jag tycker att vi har det som krävs, säger Peter Palmqvist, sportchef.

Han sätter stor tillit till årets nyförvärv, där den förre ÖSK-spelaren Magnus Wikström förstås väger tungt. Men Palmqvist lyfter även fram lokala nyförvärv.

– Vi har fått tvillingarna Martin och Mathias Eriksson samt Jonathan Fredriksson från Guldsmedshyttan och Martin Gustavsson från Frövi IK. De är alla unga spelare som är redo att ta nästa steg.

I fjol kvalificerade sig även Grythyttans IF till 4:an.

– Det är jättebra för fotbollen i norra länet och utifrån vad jag såg i fjol kommer inte de behöva kriga för att hålla sig kvar, säger Palmqvist.

Division 4, damer, inhyser samtliga tre damlag som spelar seriespel i norra länet; Guldsmedshyttan/Stråssa BK, Nora-Pershyttan BK och Wedevågs IF.

Både NPBK och Wif är nystartade lag som gör sin första säsong med seriespel.

– Vi har inga höga ambitioner, det här gör vi mest för att hålla igång, säger Linnea Håkansson som tillsammans med Hanna Hellsing tog initiativet till att starta upp damlaget i Wedevågs IF.

– De flesta av oss spelar innebandy tillsammans och vi ville fortsätta sporta även under sommaren, säger Linnea och berättar att fotbollslaget blev lösningen.

– Vi kastade ut frågan för att se om intresse fanns och nu är vi 28 stycken i truppen.

Då är GSBK ett mer rutinerat lag i 4:an. I fjol tog de sig vidare till A-slutspel men slutade på en tredjeplats, precis under kvalstrecket.

I division 5 spelar endast ett lag från norra länet, Frövi IK.

– Vi har nyss haft träningsläger för en sista finslipning, säger Kalle Frejd, tränare.

Han berättar att truppen består av i princip samma spelare som i fjol med endast ett par bortfall som kompenserats med två hemvändare.

– Vi har fått in lite rutin via Björn Norberg och Andreas Nydén som båda gör comeback hos oss.

Årets målsättning är att ta mer poäng än i fjol då man tog 26 poäng och hamnade på en sjätte plats.

I division 6 norra spelar, förutom NPBK:s B-lag, Fellingsbro GoIF, IFK Lindesberg, Guldsmedshyttan/Stråssa BK och Hällefors AIF. De båda sistnämnda lagen fick varsin fribiljett upp till 6:an då andra lag drog sig ur.

– Vi hade nog räknat med det eftersom det brukar vara något lag som drar sig ur, säger Per Eriksson, före detta ordförande i GSBK.

De tog sig i fjol till A-slutspel i division 7 där de slutade på en tredje plats, precis under kvalstrecket.

– Målsättningen blir att försöka hänga kvar i 6:an, säger Per Eriksson och påpekar att GSBK tappat viktiga startspelare till NPBK.

Hällefors är också ödmjuka inför uppflyttningen.

– Vi siktar på att försöka stanna kvar i 6:an, vi har ett väldigt ungt lag men det känns bra att kunna ge dem chansen att testa, säger Marko Haikola, tränare.

Mer rutinerade i 6:an är FGoIF som gör ännu en säsong i 6:an efter att de i fjol förlorade kvalet till 5:an.

– Förra året hade vi som målsättning att gå upp, i år har vi inte satt ribban lika högt, säger Victor Huerta, tränare, och berättar att de tappat ett tiotal spelare.

– Men vi har fått in några spännande nyförvärv också så vi bör placera oss på den övre halvan av tabellen.

Division 6 blir i år lite mindre än vanligt då flera lag dragit sig ur, två stycken så sent som denna vecka.

– Det är några topplag som dragit sig ur vilket gör att serien blir mer öppen. Men jag skulle säga att IFK Lindesberg är favorittippade till seriesegern, säger Huerta.

Division 7 innehåller, precis som föregående serie, fem lag från bergslagstrakten:

Grönbo IF, Järnboås IF, Kopparberg BK, Nyckelby IF och Wedevågs IF.

7:an är den lägsta divisionen för herrar och det är där nystartade lag får börja, däribland Kopparberg BK.

– Vi hade så många unga killar som var mogna för seniorspel så vi kände att vi behövde kunna erbjuda dem det, säger Niklas Nyvall, tränare.

Nu har de en trupp på runt 20 spelare, hälften unga talanger och hälften äldre spelare som var med när det sist fanns ett A-lag.

Nyvall berättar att årets målsättning är att placera sig på den övre halvan i serien.

– Vi är ju lite av ett oskrivet kort men vi känner oss väl förberedda. Framför allt är det roligt för byn att fotbollen kommer igång igen, vi vet att det finns en del som tycker att det är roligt att komma ned och titta.

Förstärkning. FGoIF:s nyförvärv och hemvändaren, Kristoffer Kullander, har tidigare spelat i både division 4 och 3. – Det känns bra att vara tillbaks, vi har god chans att vinna, säger han.

Mer läsning

Annons