Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här äter eleverna upp maten

Ramshyttans skola vann kommunens matsvinnstävling. I går firade eleverna med tacobuffé och efterrätt.

Annons
När eleverna på Ramshyttans skola i Ramsberg fick välja vilken mat de helst ville äta så vann tacobuffé. James Karlsson var en av de elever som röstade på just maträtten taco. ”Vi brukar inte äta det hemma” berättar James.

Varje dag slänger Lindesbergs kommuns elva skolor mat för nästan 5 000 kronor. Detta vill kommunen ändra på och arbetar aktivt för mindre matsvinn.

– Det är både för pengarna och för miljöns skull, säger Christina Eriksson, kökschef.

Varje termin väger kommunens skolor all mat som slängs i matsalen och i köket under en veckas tid. Höstterminens resultat tävlade mot övriga skolor i kommunen om vilken skola som slänger minst mat per elev.

– Vi lyckades jättebra. Enbart 18 gram per elev kastades, säger kokerska Bibbi Eriksson på Ramshyttans skola.

Detta låga matsvinn gjorde att Ramshyttans skola vann kommunens tävling och eleverna fick välja vilken mat som helst som de ville äta en dag i skolan.

– Jag valde kräftor, jag älskar det, säger Moa Frykberg med eftertryck.

Men det var inte Moas förslag som vann omröstningen. Tacobuffé var det som flest elever ville ha som segermåltid.

– Jag äter taco varje fredag, säger Nellie Sunner Nilsson, som röstade på den vinnande maträtten.

För att eleverna skulle bli mer medvetna om hur mycket mat som slängs varje dag på skolan sattes ett diagram upp i matsalen. De stora barnen påminde även de små barnen att inte ta för mycket mat, berättar eleverna.

Varför slänger ni på Ramshyttans skola så lite mat?

– Vi tar inte så mycket åt gången, först tar man en liten portion, förklarar Alva Björklund.

– Det är ganska god mat så vi äter upp allt hela tiden, konstaterar Ida Sjöström.

– Min pappa säger alltid att man måste äta upp maten om man ska orka. Jag tränar hockey nästan varje dag, säger Karl Tuomisto.

Kokerska Bibbi Eriksson berättar att hon brukar vara med ute i matsalen och kolla så att barnen inte tar mer än vad de orkar att äta upp.

– Det är lättare på en liten skola. Jag känner varje unge och vet ungefär vad alla tycker om att äta, säger Bibbi.

Samtidigt konstaterar hon att det största matsvinnet inte sker i matsalen utan ute i köket.

– Det största svinnet är om vi lagar för mycket mat, det jobbar vi verkligen med.

Att den vinnande skolan dessutom är en liten skola med eget kök tror Bibbi har betydelse:

– Det är mycket svårare om maten skickas. Då måste man lägga på så att det verkligen räcker och då blir det lätt svinn, konstaterar Bibbi.

Vad hade hänt om eleverna valt en dyrare maträtt, exempelvis oxfilé?

– De fick välja vad de ville, vi hade ändå hållit vad vi lovat, säger kökschef Christina Eriksson.

18 gram slängd mat per elev och dag gjorde skolan till vinnare i kommunens tävling om att minska matsvinnet.
Kokerskorna Bibbi Eriksson och Sara Mattsson förbereder dagens vinnarmat: tacobuffé och marängsviss eller chokladpudding med grädde.

Mer läsning

Annons