Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här föds en folkracebil

Några översnöade bilar och trailers ger en signal om att det handlar om motorsport inne i den gamla brandstationen. I fönstren lyser det och där inne hörs smågnabb och go’a skratt.

Annons

En doft av olja och bensin möter när man stiger in i den rymliga hallen. Sju ungdomar i lagom lortiga kläder jobbar med en upphissad Volvo.

Pontus Kallionpää tittar ut ifrån bilen.

– Kan du ge mig en skruvmejsel, ber han.

– Rak eller stjärna? frågar Frida Söder och går mot den välfyllda verktygsväggen.

Pontus och Marcus Eriksson har klättrat upp på en stege och in genom bilfönstret för att skruva fast rallystolen och fyrpunkts-bältet. Ungdomarna är precis i slutfasen av sitt projekt.

För ett halvår sedan körde de in en fungerande röd Volvo 740 i verkstaden. Varje tisdagkväll sedan dess har de jobbat med att montera isär den, byta ut motor, tank och det mesta övriga. Och nu svävar där en blå folkracebil som håller på att få vit dekor-målning.

Frida Söder och Jeanette Bernström är utrustade med färgburkar och penslar. De har gått teori-kursen och inom någon månad ska de börja köra.

– Det ska bli roligt, säger Frida.

Hon och några av killarna har egna bilar som de mekar med på hemmaplan. Men här på Team Mikro har de ett gemensamt projekt varje år. Det är Anders Johansson och Henning Bäckström som håller i trådarna, och teamet tillhör Arboga bilsportklubb. De har själva hållit på i många år och ger gärna sina kunskaper vidare till tonåringarna. Aktiviteten har funnits sedan 1990.

– Ofta tar det minst ett år för gruppen att bygga en bil, men nu har det gått fort. Det är så många i det här gänget som är vana och duktiga, säger Henning.

De som har delar som de inte behöver tar med dem till teamet. En hel del kommer från Anders och Hennings egna garage. Och visst kostar den här sporten en del, men årsavgiften för ungdomarna är blygsam.

– På måndagar träffas klubben här och då kommer folk hit och köper bingolotter för att stödja oss. Det är ju bättre att ungdomarna håller på här än att de sladdar runt på samhället eller sitter vid datorn, säger Anders.

Mer läsning

Annons