Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här fostras nya hjältar i allergikernas vardag

– Man ska inte klappa och krama ett djur och sedan åka till skolan utan att först byta kläder, säger Frida Carli.Frida och hennes klasskompisar på Löaskolan är numera utnämda till vardagshjältar.

Annons
Vardagshjältar i skolan. Dennis Björk och Jonathan Karlsson vet nu mera om hur en vardagshjälte kan agera. – Man ska till exempel inte ta med nötter till skolan då det kan finnas barn som är allergiska mot nötter, säger Jonathan.

Rastklockan har precis ringt in för klass 1 på Löa skola. Anna-Lena Didić, informatör för Astma- och allergiföreningen, är på besök på skolan denna dag.

– I dag letar vi efter vardagshjältar, säger Anna-Lena. Finns det någon här i klassrummet som vill bli en sådan?

Det finns det. Alla barnen svarar ja samstämmigt.

Anna-Lena, som själv är allergiker och astmatiker, berättar om hur vardagen kan te sig för människor som har astma eller någon form av allergi.

– Det handlar om tre saker som en vardagshjälte ska tänka på. Att komma till skolan utan parfym, att inte komma till skolan med kläder som varit i kontakt med djur och att inte ta med sig nötter till skolan.

De här tre enkla grundreglerna kan barnen ställa upp på, svarar de.

Dessutom genomförs sugrörs-testet. Barnen får ett smalt sugrör i munnen och ska sedan andas enbart via sugröret och samtidigt hålla för näsan. För att de ska få en upplevelse av hur ett astmaanfall kan kännas.

– Oj, vad jobbigt det var att andas genom sugröret, säger Angelina Söderlund.

Forskning visar att var tredje elev i grundskolan i Sverige har någon form av allergi. Astma- och allergiföreningen i Örebro län har därför startat ett projekt med namnet ”En skola för alla”.

Projektet är indelat i flera delar. En del handlar om att genomföra en enkätundersökning med elever i årskurs 4-9 i länet för att ta reda på hur stor andel av dessa elever som har någon form av allergi. Och att ta reda på vad eleverna är allergiska emot och hur deras allergi påverkar deras skolgång och fritid.

En tävling för alla i årskurs 1-9 har startats med temat ”Vad kan man göra för att alla ska må bra och kunna vara med”.

Ännu en del i projektet

handlar om information. Astma- och allergiföreningen besöker olika skolor i länet och ger information om astma och allergier och letar efter vardagshjältar. Besök har bland annat skett på Fröviskolan och på Löa skola i Lindesbergs kommun.

Utbildar om astma. Anna-Lena Didić besöker skolor i länet.
Angelina Söderlund gör sugrörs-testet. Detta för att få en känsla av hur ett astmaanfall kan te sig.

Mer läsning

Annons