Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hinseberg får JO-kritik

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Hinsebergsanstalten och Kriminalvården region Mitt för hur de har hanterat känsliga uppgifter från en rättspsykiatrisk uppgifter.

Annons

Det handlar om flera beslut om bland annat permissioner som fattats av Kriminalvården och som rör en intern på fängelset.

I de skriftliga besluten redovisas utdrag ur en rättpsykiatrisk utredning som internen genomgått.

Sådana utredningar är sekretessbelagda men eftersom Kriminalvårdens beslut är allmän handling innebär det att delar av den rättspsykiatriska utredningen har blivit offentlig för allmänheten att läsa.

Den intagna anmälde Kriminalvården till JO eftersom hon menade att hon inte samtyckt till att dessa uppgifter lämnades ut.

Kriminalvården påpekar å sin sida att myndighetsbeslut måste motiveras och att dessa motiveringar ska finnas med i det skriftliga beslutet.

I de aktuella fallen menar Kriminalvården att uppgifterna ur utredningen varit viktiga att ha med för att motivera beslutet. Man anser inte heller att uppgifterna var så pass känsliga att man var tvungen att utelämna dem.

JO konstaterar att balansgången är svår mellan att motivera beslutet och att inte röja känsliga uppgifter.

Men i de aktuella besluten hade det däremot gått att motivera besluten utan att gå in på alla uppgifter ur den rättspsykiatriska utredningen, menar JO.

Mer läsning

Annons