Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk återvändarträff hos GSK

Guldsmedshytte SK:s har en rik historia från mitten av 1920-talet och framåt. Nu har den dokumenterats med både skrift och utställning. På lördag bjuder klubben in till återvändarträff i Råsshallen.

Annons
Gsk-veteraner. Gert Forsberg, Bengt Åke Ramberg, Kennet Bernström och Anders Ahlström har deltagit i arbetet.

– Förra sommaren var vi några som började prata om att vi skulle dokumentera GSK:s historia för eftervärlden. Redan då föddes tanken om en återvändarträff när arbetet var klart, berättar Gert Forsberg som är ordförande i klubben.

Han har tillsammans med Anders Ahlström, Bengt Åke Ramberg, Gerd Eriksson, Kennet Bernström, Alf Mossberg och Arne Andersson ingått i den grupp som sedan i höstas arbetat med att samla in bilder och uppgifter.

Som utgångspunkt har de haft den skrift Gert Forsberg satte samman till klubbens 75-årsjubileum för några år sedan. Sen har de byggt på med bilder och tidningsurklipp som folk på bygden bidragit med.

– När Leif Johnsson, som är gammal materialare, fick höra om vad vi gjorde kom han förbi med en hel kartong med fotografier från Bergslagsposten. Det är bilder BP:s fotografer kom över med varje år när säsongen var slut, berättar Gert Forsberg.

När klubben 1982 med egna medel uppförde en ishall fick det stort genomslag.

– Då hade vi studiebesök från hela landet som ville se hur vi gjorde för att bygga hallen själva i klubben, berättar Anders Ahlström som då var sekreterare i ishallskommittén och dokumenterade arbetet.

Gruppens arbete har resulterat i både en utställning och en skrift om viktiga händelser i klubbens historia under 1900-talet som de med hjälp av lokala sponsorer tryckt upp. Dessutom har de fått ihop hela sju pärmar med tidningsurklipp.

På lördag har de bjudit in ett stort antal gamla klubb-veteraner för att visa utställningen och prata gamla minnen. Dessutom kommer Alf Mossberg att berätta om Viken, där det hela började i mitten av 20-talet.

– Vi har också en förhoppning att få in ytterligare bilder efter lördagen, säger Gert Forsberg.

– Det finns säkert många fler fotografier därute, fyller Bengt Åke Ramberg i.

Efter lördagens återvändarträff kommer utställningen finnas till beskådan på kafé R50 i Guldsmedshyttans centrum under hela sommaren.

– Det viktigaste för oss med att dokumentera GSK:s historia har varit att föra över kunskapen till nästa generation, säger Anders Ahlström. Den senaste tiden har vi sett ett tapp både vad gäller nytillskott på medlemmar och engagemang. Nu hoppas vi att det här ska bidra till en nytändning för klubben.

Guldsmedshytte SK

Klubben grundades 1926 och höll då till på idrottsplatsen i Viken.

1965 invigdes idrottsplatsen vid Råsvalslund och 1982 uppfördes ishallen.

Genom åren har klubben fostrat en olympisk medaljör, Jenni Asserholt,

och flera landslagsspelare.

I vintras hissades Jenni Asserholts respektive Mattias Karlssons tröjor i taket

i Råsshallen.

Mer läsning

Annons