Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt värdefull plats utsatt för stöld

Tre gånger under sommaren har Stripa Gruva byggnadsminne fått påhälsningar av tjuvar. Förra veckan skedde två inbrott och stölder. Gärningsmännen fick med sig metalldelar, men även andra föremål.

Annons
Historiskt värde. På området finns gamla maskiner och utrustning som berättar om arbetet i gruvan. Det är en stor förlust för byggnadsminnet när föremålen blir stulna. ARKIVBILD: Klas Holmquist

Söndagens inbrott fick bägaren att rinna över för Inger Griberg, ordförande i Stripa Kultur och utveckling.

– Det är jättesvårt att värdera gamla byggnadsminnen som Stripa Gruva. Vi är desperata, eftersom det som försvinner inte går att ersätta, säger hon.

I juni skedde det första inbrottet. Då stals kopparkabel och andra koppardetaljer. Ungefär en månad senare, den 21 juli, var det dags igen. Då såg ett vittne två män, som lastade över kopparföremål till en dragkärra i Stripa. Vittnesuppgifterna följdes upp, men ledde ingenstans.

Natten mot söndag

Det senaste inbrottet skedde natten mot söndag den 25 juli. Gärningsmännen tog sig in genom att förstöra hänglåset på grinden. Sedan stal de verktyg, en släpvagn med båt och koppardelar ur flera byggnader.

I förrgår gjorde vaktmästaren Johnny Karlsson en inventering, för att se om historiskt värdefulla föremål försvunnit.

– De har tagit bort kopparskenor från elgrejer. Den här gången var det mycket jobb för lite saker, eftersom det inte finns så mycket koppar kvar. Men vi har så mycket grejer i husen att det är svårt att se vad de har tagit, säger han.

Kommissarie Torgny Kindahl berättar att polisen försöker åka förbi för att kolla stängslen.

– Det här är jättesvårt att övervaka. Även om det är inhägnat så klipper de ju upp stängslet och det är lätt att gömma sig inne på området, säger han.

Oklart samband

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen och tittar på möjliga gärningsmän.

– Att det skulle vara samma personer alla gånger är bara en gissning. Tidigare har folk dömts för stölder av koppar och det skulle ju kunna vara samma gängbildning. Vi får titta närmare på vilka som sitter inne, men det vet jag inte just nu.

Redan 2007 utsattes gruvområdet för flera inbrott. Det åtgärdades med bättre lås och bevakning. Det kan bli aktuellt igen, berättar Johnny Karlsson.

– Vi är några här som går runt och kollar. De som bor granne med gruvan ringer mig om de ser någon som åker upp hit. På så sätt hoppas vi kunna hålla tjuvarna utanför.

Mer läsning

Annons