Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon jagar eget uttryck i Grimslöv

Lindesberg. Hon kommer från en familj där musiken alltid varit central och på Lindeskolan stod sång i fokus på schemat. Men det var först när hon fick en pensel i handen som alla bitarna föll på plats för 21-åriga Linnéa Ekberg.

Annons
Givande kritik. Ett av målen med konst och design utbildningen på Grimslövs folkhögskola har för Linnéa Ekberg varit att hitta sitt eget uttryck inom konsten, då är det viktigt att lära sig tackla den kritik lärarna kommer med.

Över jullovet har Linnéa Ekberg återvänt till familjehemmet på Blåbärsvägen i Lindesberg. Där får hon en möjlighet att vila från sitt ständiga sökande i skapandets och konstens värld.

Men nu när lovet snart är slut ska Linnéa återvända till Växjö och Grimslövs folkhögskola där hon studerar konst och design.

– Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger Linnéa om sin tid på utbildningen.

Konstnärsintresset upptäckte hon först efter att hon tagit studenten.

– Jag ville göra något annat så jag sökte några kurser på medborgarskolan och föll för en kurs i Verdic Art, säger Linnéa.

Det var våren 2012 och hon föll direkt.

– Jag blev helt euforisk och målade jättemycket.

En vän till Linnéa lade märke till hennes talang och rekommenderade folkhögskolan i Grimslöv.

– Det är en fruktansvärt bra utbildning. När jag kom in tänkte jag att det är nu eller aldrig som jag har möjlighet att ge mig själv tiden att utforska mitt personliga uttryck.

Vårterminen blir hennes fjärde på skolan.

– Vi får prova olika material och tekniker som metall, trä, smide och textil, säger Linnéa.

Linnéa och hennes klasskamrater bor på internatet. De har varsin plats i verkstaden på skolan dit de har tillgång 24 timmar om dygnet. För en bestämd summa i månaden får eleverna använda så mycket material de vill.

– Jag går i skolan mellan åtta på morgonen och 16 på eftermiddagen, sen sitter jag vid min verkstad minst tre-fyra timmar varje kväll också, säger Linnéa.

I huvudsak hämtar hon sin inspiration i naturen. Föräldrarnas sommarställe på Öland är en favoritplats.

– Jag fotar blommorna där och försöker se mönster i naturen.

Att vara hemma i Lindesberg är visserligen att ta en paus från skapandet och att fokusera på umgänget med familjen, men här finns också inspirerande natur.

– Bergslagen är väldigt vackert med sina mörka, djupa skogar och dalar. Jag kan framför allt sakna det när jag är i Småland som är så platt.

Och Linnéa känner sig fortfarande hemma i Lindesberg. Här han hon gått alla sina skolår, estetprogrammet på Lindeskolan med inriktning musik och sången som redskap. Här bor också många av hennes barndomsvänner. En tanke finns om att en dag få chansen att vara med och delta i Vinterspår.

– Jag älskar det här stället, det händer en del här, säger hon.

Läs mer om Linnéa Ekberg och hennes konstnärskap i dagens papperstidning.

Stöttas. Hemma hos föräldrarna i Lindesberg pryds väggarna av några av Linnéa Ekbergs egna tavlor. Den här gjorde hon redan under verdic art kursen när hon nyss hade börjat måla.

Mer läsning

Annons