Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfulla utställare gjorde upp i Råsshallen

Har man en gång börjat med kaniner är man fast. Det hävdar de kaninuppfödare som på långfredagen visade upp sina djur på utställningen i Råsshallen.

Annons
Prisdomaren Bo Paulsson och domaraspiranten Paula Frost tittar på Isabella innan de fyller i bedömningsprotokollet.

–Jag fick en blandraskanin när jag var tolv år. Med tiden kom jag i kontakt med raskaniner och sedan har intresset hållit i sig, berättar Jonny Kvist från Grythyttan som var där med sin hermelinkanin ”Santos”.

– Den är ovanlig för att den är viltfärgad. Jag har haft sådana förut, men tyvärr har färgen gått ut. Nu ska jag försöka avla fram fler viltfärgade.

Varför är det intressant med kaniner?

– Det är för att man ser resultat av sitt avelsarbete mycket snabbt.

Vad är du ute efter?

– Främst handlar det om att de ska följa rasstandarden och vara så bra som möjligt i den delen. Lika viktigt är att de är bra mentalt, att det är trevliga djur. Det går inte att ha en bitsk kanin hemma, säger Jonny.

Över 270 kaniner fanns anmälda till utställningen och alla skulle de bedömas. Tre domare hade fullt upp med att klämma på kaniners hull, känna på pälsens kvalité och bedöma helhetsintrycket. Till sin hjälp hade de ett antal assistenter som bar burar och fick inblick i hur bedömningen skulle gå till.

– Ägarna får inte själva vara med vid bedömning. Det är för att de inte ska kunna påverka domarna, förklarade Hans Karlsson i arrangerande Bergslagens Kaninförening.

Föreningen fyller för övrigt 25 år i år.

– Vi har arrangerat den här utställningen under en lång rad år.

Att den är populär visas av att det fanns deltagare inte bara från närområdet, utan även från Göteborg, Orsa och Slottsbron.

Följande kaniner och uppfödare belönades vid långfredagens utställning i Guldsmedshyttan. Best in Show, Bergslagskronan och segrare klass A: Ewelyn Nordsten, Lilla Chinchilla, 96 poäng. Rikspokalen: Affe Hedlund, Vårgårda, Alaska Stam, 285 p. Högst bedömda hane: Eva Larsson, Guldsmedshyttan 95 p. Bästa Junior, Sofie Block, Molkom, Hermelin, 94,5 p. Svårtecknade raser: Johny Stolpe, Lilla, Tysk vädur, 94,5 p. Klass B: 1) Bjarne Bäcker, Karlskoga, White svart, 94,5. Klass K: 1) Ewelyn Nordsten, Stickade angoraprodukter, 94,5 p.

Mer läsning

Annons