Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllningsstund i Larsbos eget Dalhalla

Det är inte ofta man har chansen att ta sig in bland de resliga bergväggarna. Igår gavs ett unikt tillfälle att ta del av ”Larsbo Canyon”.

Annons
Roade publiken. Musikanterna Thomas Lundkvist och Fred Lane spelade och sjöng på temat gruvor och arbete.

Det är Larsbos eget Dalhalla, konstaterade Lars Hagström under gårdagens arrangemang i Larsbo kalkbrott. Han berättade om brottet som är en del av landets största urkalkstråk, som sex meter långt sträcker sig mot Karlskoga.

Här i Larsbo arbetade först drängar, och sedan avlönade arbetare långt in på 1900-talet med huvudsakligen handkraft, utan hjälp av maskiner. Och det var till minne av alla dessa arbetare i kalkbrottet, liksom för dem som under åren slitit i Stripa gruva, som gårdagens program arrangerades av Föreningen industrilandskap i Bergslagen, Björka Mineral/Larsbo kalk samt kultur- och fritidsförvaltningen.

Larsbo Kalk AB bildades 1899 av företaget Bofors Gullspång som ville åt kvalitetskalken för att kunna tillverka hållbart stål för vapenindustrin fick åhörarna veta.

– Här arbetades parallellt med bergshanteringen och med en helt annan typ av brytning. Ändå till 1920-talet borrade man för hand ner till tre meters djup och krossningen gjordes för hand in på 1950-talet.

Om forna tiders arbete i gruvor och brott kretsade också underhållningen med Thomas Lundkvist och Fred Lane som lockade till både applåder och skratt.

Mer läsning

Annons