Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tidsgräns för asylärenden

Det finns ingen bestämd tid för hur länge ett asyl-ärende kan pågå, men efter fyra år preskriberas det. Om beslutet i ärendet inte har gått att verkställa under den tiden börjar ärendet om på nytt.

Annons

– Utgångspunkten i den situationen är att man beviljas ett uppehållstillstånd, säger Carl Bexelius, stabsjurist på Migrationsverket.

Både familjen i Guldsmedshyttan och den i Fellingsbro har fått sina ärenden preskriberade en gång. För Arutiunian och Galesian har ärendet nu hamnat hos gränspolisen för andra gången.

Kan ge uppehållstillstånd

– Migrationsdomstolen har tagit ställning i asylärendet. Om familjen inte själv kan bevisa vilket land de kommer ifrån är det upp till myndigheterna att ta reda på vilket land som tar emot dem och det kan ta lång tid, säger Ewa Zimmerman, enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg.

Men om varken Migrationsverket eller polisen lyckas verkställa utvisningsbeslutet och om de bedömer att personen i fråga gjort vad man rimligen kan begära av dem vad gäller att skaffa fram de id-handlingar som efterfrågas kan ett praktiskt verkställighetshinder föreligga.

– Då kan det leda till att personen beviljas uppehållstillstånd, säger Carl Bexelius.

Mer läsning

Annons