Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inköpsstopp drabbar Lindesbergs låntagare

Låntagarna på biblioteken i Lindesberg riskerar att bli utan de senaste böckerna. Orsaken är det inköpsstopp som råder för kommunala förvaltningar och verksamheter. På sikt kan det göra att biblioteken tappar låntagare och förlorar statligt stöd.

Annons
Orolig. Bibliotekschef Karin Blomqvist är orolig för att biblioteket tappar låntagare om det inte kan erbjuda de senaste böckerna.

Bibliotekschef Karin Blomqvist har aldrig tidigare varit med om att hon inte fått köpa in ny litteratur och andra media såsom ljudböcker.

– Det är tråkigt om vi inte kan vara aktuella. Risken är att vi tappar låntagare när vi inte har det som efterfrågas.

Hon har under senare år märkt en ökad efterfrågan på böcker som diskuteras i radio, TV och tidningar.

– Låntagarna vill läsa det som andra talar om. Nu hade vi tur och hann köpa in Felicia Feldts ”Felicia försvann” innan stoppet. Den har en kö på åtta personer just i dag, berättar Karin Blomqvist.

Begärt undantag

Kulturförvaltningens chef Johan Tranquist har redan tidigare begärt ett undantag från köpstoppet, men fått nej av kommunstyrelsen. I dag, torsdag, ska nämndens politiker diskutera om de ska göra en ny framställan om undantag.

Det handlar om cirka en miljon kronor och då är det alla folkbiblioteken som får del av kakan. Under 2010 köptes exempelvis 1 400 romaner, 2 500 barnböcker, 1 000 vuxenfackböcker och 300 fackböcker för barn samt 500 ljudböcker.

– Ett inköpsstopp kan bli kostsamt. De statliga bidragen är kopplade till hur mycket pengar vi lägger på medieinköp. Köper vi inget riskerar vi att förlora bidraget, konstaterar Karin Blomqvist.

Lindesbergs bibliotek är dessutom bundet av ett länsavtal om e-böcker. Ett avtal som inte går att kliva av hur som helst.

Mer läsning

Annons