Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarfallet: "Ansvaret vilar på kommunen"

Chefen som dömdes för brott mot efterforskningsförbudet behöver inte betala något skadestånd. Ansvaret vilar på Lindesbergs kommun.– Hennes agerande var ett utlopp av hennes chefstjänst, säger domaren Björn Lindén.

Annons

På torsdagen dömdes den tidigare enhetschefen i Lindesbergs kommun för att ha brutit mot efterforskningsförbudet efter att Helena Hansson, personlig assistent, skrivit en kritisk anonym insändare om brister i verksamheten. Straffet blir dagsböter.

Brott av den här typen hör inte till vanligheterna. Men Björn Lindén, domare och lagman vid Örebro tingsrätt, säger att skuldfrågan inte var särskilt komplicerad.

– I princip hade den här chefen som stod åtalad erkänt att det gick till så som åklagarenpåstod, säger han.

Tillsammans med Helena Hanssons kolleger, som vittnade om händelsen då chefen irriterat viftat med insändaren, stärktes gärningsbeskrivningen ytterligare.

– Sen hade den tilltalade en liten annan bild med syftet med frågeställningarna. Men vi tyckte ändå att det stod klart att det var i syfte att efterforska på ett inte tillåtet sätt.

Kvinnans påstående att hon inte kände till lagen om efterforskningsförbud lämnade tingsrätten utan avseende. Grundläggande i svensk rätt är att missuppfattningar eller okunnighet inte fritar någon från ansvar.

– Hon hade inte fått någon utbildning från sin arbetsgivare och det kan man väl möjligtvis klandra kommunen för att de inte hade gett henne den utbildningen.

Enhetschefen, som fortfarande jobbar kvar i Lindesbergs kommun, behöver dock inte betala något skadestånd. Örebro tingsrätt tycker att ansvaret ligger på arbetsgivaren – Lindesbergs kommun.

– Grundprincipen i skadeståndslagen är att arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för handlingar man gör i tjänsten. Vi gjorde bedömningen att hennes efterforskande agerande var ett utlopp i hennes tjänst som chef. Då får man vända sig mot kommunen i stället, säger Björn Lindén.

Mer läsning

Annons