Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intagen tände eld på sin cell

En intagen vid kriminalvårdsanstalten Hinseberg tände eld på en del papper i en papperskorg i sin cell på måndagsmorgonen. Det automatiska brandlarmet utlöstes ock kvinnan, som tagit sin tillfykt till toaletten kunde räddas av Frövi brandkår.

Annons

– När vi tillsammans med två vårdare gick in i cellen var den rökfylld, säger Nicklas Leo, insatsledare vid Frövi brandkår. Kvinnan klarade sig bra genom att gå in på toaletten. Hon hostade ingenting och behövde ingen vård. Hade hon inte gått in på toaletten hade följden kunnat bli betydligt allvarligare.

Brandkåren tog ut papperskorgen med pyrande papper utomhus. Branden var lättsläckt i och med att det regnade. Samtidigt ventilerades cellen.

– På ett fängelse går det inte att öppna fönster som i vanliga bostäder, säger Nicklas Leo. Vi ventilerade så mycket det bara gick.

Länge sedan skarpt läge

Frövi brandkår har övat en del vid Hinseberg under åren. Men det var länge sedan det var skarpt läge. Nicklas Leo säger att det var nyttigt både för brandkåren, polisen och personalen att testa rutinerna.

– I stort sett tycker jag insatsen gick bra, säger brandkårens insatsledare. Men det kanske finns en del detaljer som vi bör titta över inför framtiden.  

Mer läsning

Annons