Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så enkelt för Wilma att få gå i skolan

Wilma Frykberg, snart fem år, är extremt allergisk. Nästa höst ska hon börja skolan och frågan är hur man ska få det att fungera.Idag, torsdag, ställde hennes mamma Sara Matsson sina frågor till politikerna i Barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Vad som krävs är en sluss där alla byter om och tar på särskilda skolkläder. Dessutom instängd förvaring av prylar och papper, samt noggrann städning ofta, och fritt från parfymer. Eko-mat är också nödvändigt.

Så lever familjen Frykberg/Matsson i hemmet i Ramsberg, och de hoppas att kommunen ska vilja driva igenom ett liknande arrangemang på skolan så att dottern ska kunna gå där.

Ramshyttans skola är så liten, cirka 30 elever, att Sara Matsson tror att detta skulle kunna fungera där.

–Jag har skrivit och förklarat, föreslagit lösningar och lämnat kontaktuppgifter till en allergikonsulent. Men ingen kontaktar oss från kommunen för att fråga vad som behövs, säger Sara.

I veckan hade föräldrarna ännu ett möte med förskolechef Lotta Chrysander Rydberg. Hon säger att hon har tittat på olika lösningar som man har på andra håll i landet, och även haft kontakt med flickans läkare.

– Man måste hitta anpassningar som kan fungera både för barn med särskilda behov och för resten av gruppen, säger Chrysander Rydberg.

När Barn- och utbildningsnämnden hade möte på torsdagen passade Sara Matsson på att ställa frågor till politikerna under allmänhetens frågestund. Hon fick till svar att detta ska hanteras av rektor och förvaltningschef, men om det leder till ekonomiska frågor blir det ett ärende för politiken.

Ledamöterna i BUN var dock mycket intresserade och såg det som självklart att det är bråttom att hitta en lösning inför skolstarten.

De konstaterade att det handlar om tillgänglighet, och ifrågasatte vilka utredningar som finns sedan förut i fallet med tanke på att man vetat om det i flera år.

Iréne Eriksson, tf chef på skolförvaltningen, var med på BUN. Hon känner väl till Wilmas situation.

– Vi har avvaktat utvecklingen av hennes allergi eftersom det ibland förbättras med åren. Vi har också pratat med Skolverket som vacklar i frågan om vilka krav som är rimliga att ställa på 30 andra familjer som berörs om skolan allergianpassas, sa Eriksson.

–Varför använder ni er inte av alla kunskap och erfarenhet som finns hos Astma- och allergiförbundet? frågade Sara Matsson.

– Vi väljer att först kontakta en specialistläkare, om denne rekommenderar en sådan kontakt så tar vi den, sa Iréne Eriksson.

BUN klargjorde att man vill ha en återrapport från förvaltningschefen så snart det finns en, dock senast i december.

Mer läsning

Annons